Родословието на българските езици извлечение от Нариман Тарих, част 1,2,3
Моята идея е да се намерят връзките, т.е. общите понятия между 7-те български езика или поне, тези, които са ни достъпни. Също така, да се потърси и обърне внимание на въпросният локирски език, на който сега говорили единствено берберите сиреч, неслучайно, постепенно започнахме да подработваме тази тематика, да обръщаме повече внимание на Северна Африка, сочена от Нариман като Изначална Прародина, докато Балканите са Европейската Прародинаanti666 писа: В старите текстове има някои несъответствия, които се дължат на дълбоката древност, с които боравим. Кавказките езици например са различни и вероятно под бурджански (синдски), авторът визира предтечите на грузинския и арменския. Защото другите народи използват укчийски и трекбулгарски.
Важното е това, което Нариман при посещението му в дунавска България вижда.
” Те са многоезични, но всички обезателно знаят два езика: тюркобългарски и баштарски. Бащарският език [езикът на дунавските българи] е “бащата” на всички улчийски [славянски] наречия ”
Тук той е категоричен, че всички славянски езици (наречия) произлизат от езика на дунавските българи. А баштарски (от башту-родоначалник, баща) е наследник на ахилския, който вече е един от 7-те изначални езика, произлезли от прото-българския локбърски език.
Просто е! В началото на 12-и век, когато Нариман е бил у нас, българите са говорили баштарски (сегашния български) и трекбългарски (тюркски), на който са се разбирали с Нариман. Гръцкият тук, на който са общували с ромейските окупатори го броим към “многоезичните”, но не и обезателен.
Мога да продължа "Мине" - "ми" - my (тъпия наглийски), хахахахахаха..
Или сега, последно, какво слушах, да
"У ...крящен кит манан" - "У... християни, мани ги". "Кит манан" или днешното наше "мани ги", но не бих го разбрал, че е то, ако не е в контекста на изречението и така.
Да не говоря, че в нашия език намирам думи, директни връзки с карския (финския). Това е едно голямо поле за работа.
Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.
М. Н.:
Урок по диалект на трек българския (татарски). Вижте как пеейки за "аз" казва "мен", а за "ти" казва "ю"(you?!?). :Д Лингвистите дето са се застъпвали за ностратическата теория са прави мамка му! Локирския език (древнобългарски) го е имало!!!
Ся, преди час с авера тука разисквахме присъствието на българския тюрки в днешния дунавско-български бащарски език и ми дойде на акъла, как бабата на клипа "Керяшенски момичета" им наруваше заранта: "къзлар, търъгъз, търъгъз", вероятно нещо от рода "ставайте, тръгвайте" или "време е" , та си спомних как в Хамзалари и Рамали употребявахме подобна дума "в търъ", която разбира се, нема да срещнете в днешния изговорен български, иначе, аз я помня, че и често я употребявам. Та зех да ровя за значението й и попаднах на още интересни успоредици.
Думата "твар", много стара наша дума, младите вече не я употребяват, но само преди 30-40 години се употребяваше и аз я знам. И тя идва от българския тюрки "тавар" - домашно животно, скот. Хахахаха....
АРЕ ЧЕСТИТО, ТРАКОЛОЗИ И ТРАКИЗАНТИ!
Товар (от тюркского tavar – "домашняя живность, скот". Смещение значения следующим образом: скот – скарб – собственность – товар)
bg.wiktionary.org/wiki/твар?fbclid=IwAR2...Pi6UYwlR6VsGgOZGUJcI
Ша умре ли "тюркската теория"? Не мисла
Вече не съществуват тези тостове, при нас, ся секи пие на поразия, но навремето ги имаше, все още. Просто да отбележа, щото младите не знаат и лесно попадат в лапите на Фол и католика Серафимов. То не е лесно с чаша в ръка да напрайш тост, тва не е скандинавското "скол" и "гъл-гъл-гъл" на един дъх, и пак сипване
Стакан (от tostakan - тюркской деревянной посуды типа пиалы, низкой и круглой)
talkoven.onlinerechnik.com/duma/тост?fbc...7zjOAqxgDgoRqMF6dsqQ
rechnik.chitanka.info/w/ичкия
А-хахахахаххахааааа, Серафимов, а-хахахахахаааа, "тюркската теория" възкръсва с пълна сила! Добре, че в съзнанието ми са заседнали, старите думи дето съм слушал, младите демократични поколения и хал-хабер си немат от тей, затва говорят за траки и Европа! Гледайте сега:
"Тези 40 дни били един от периодите, в които се събирали кукерските дружини - джураши или хонтурчи.
Празничния комплекс започвал женския събор, наречен "Къзлар ечкене"(букв."моминско пиене"), и завършвал с мъжкия такъв - "джура ечкене"("воинско пиене").
"Ечкене" е всъщност по-старата форма, на думата
"Ичкия", алкохолно питие, която употребявахме съвсем доскоро тук, при нас.
Грешни изписвания: ечкиъ ечкия ичкиъ... Не! Това са старите записвания! Има и още по-стари! Те не са грешни! Грешна ви е на майка ви, путката!
Слава на Тангра, йееееееее, ромеи гнусни....
Шиле е Яре... и идва от ЯРило
Й. С./ Н.Д.:
bg.wiktionary.org/wiki/шиле Шиле иди от Шиллък, стар тенгриянски древнобългарски празник. нема да влизам в спорове за тъпото славянство, защото то приключва в Украйна и защото славяни няма, има само българи! Щом го кажа, значи е така. Повече с никого не споря!
Вчера, щех го каа, ма мъ домързя
=========================================================
Спаро Джаро: " Както става ясно от заглавието – касае се за думата КАДЪНА. Нейното значение е туркиня, жена на мюсюлманин.
В БЕР, т. II [при цитиране на Габен, Княжевич и др.] е добре обяснено, че макар да се използва широко при турците, думата кадъна [kadin] е заемка от согдийски: xωt’ynh “любима жена “. Самите согдийци са набедени за иранци, но xωt’ynh “ любима жена“ не притежава обяснение на нито един ирански език.
Согдийците са част от саките, а те са обявени за принадлежащи на скитското семейство. Прародината им е Европа, защото са описани като хора със светла коса, а някои са и синеоки – все белези на народите от нашия континент. В схолия към работа на Софокъл намираме един интересен пасаж: “САКИТЕ СА ТРАКИ”.
А това, че саките са определени като скити от Страбон и др., не е никакъв проблем, защото е добре известно свидетелството на Стефан Византийски: “СКИТИТЕ СА ТРАКИЙСКИ НАРОД”. Eто как нещата започват да се подреждат
Тези от вас, които са чели книгите ми и следят блога ми, знаят, че аз считам траките за наши прадеди, а речта говорена от Орфей считам за древен вариант на българския език. В такъв случай за согдийската и приета от старите тюрки дума xωt’ynh “любима жена” би трябвало да има обяснение на български език. Такова разбира се има.
Намираме го в стблг. хотѣньѥ – страстно желание, а също и в стсл., стблг. хоть – любим. Саките са част от траките, които участват в похода на Дионис за Индия. За да се стигне до там обаче, трябва да се мине през земите на старите тюрки. Едва ли се е стигнало до сериозно смесване на саки и тюрки, но със сигурност саките са оказали силно културно влияние над тюрките, както знаем от китайските летописи."
Не ми е било момък на бял барс, най ми било принц на бял кон, хахахахаххаа... "Малай" - малък. Имаме и го под формата "мала", днес повече в сръбският, както и в руският, но и ние си казваме Мала Азия, например
Тейко, по нашему, тук
rechnik.chitanka.info/w/%D1%82%D0%B5%D0%B9%D0%BA%D0%BE
Тва съм го пропуснал...
Колкото до шаманизма и сблъсъка му с утвърдена световна религия с писмена система. Загубата на шаманизма не идва от това, че религията е световна и има писмена система, а от това, че зад нея стои дадена империя, Римска империя, Арабски халифат и една етнична група влизайки в рамките на империята, се съгласява д априеме исляма или християнството, за да уседне в нейните територии. Но, не такъв е случая с Аспарух, нали
А, сега, чуйте третата съставка на балканският ахилски език - синдският кавказки език
Данчо, чувашкия език не беше ли ахилския?
Но в мелодиката се усеща изтока.
Й. С.: Последният говорим език от групата на българският тюрки. Така го определят, самите те. Те са наясно, че има български тюрки
pvoMoMFixB7UsKSjbrLQ-ouEdVpIuJiiIQ1pZba1T4AikNA_aem_V4icDhi4MrBwF11_qc2_YQ ) Разбира се, при нас, вече могат да имат и друго значение, но езика е сложна система и доста динамична. Нашият в момента също много бързо се променя поради западната среда и още повече се отдалечава от корените си. Аз искам да не се развивам като останалите
преди 48 секунди
Изучаването на какъвто и да е чужд език в България, трябва да е незадължително. В момента, английският се бута още в предучилищната, а това е заплаха за националната сигурност защото е удар срещу българският език! Ако се учи чужд език, трябва реципрочно в Англия, например, да се учи български, задължително в училищата! Иначе, сме колония на съответната държава или система. Но, за руснаците, ученето на български език в техните училища е особено задължително, за да разберат същността на руският език
Пейков и "Възраждане" отново в схватка в НС, поводът - руският език
Декларация провокира силни страсти в парламента
www.dnes.bg/a/1-bulgaria/681042-peykov-i...ovodat-ruskiyat-ezik
За нас
Подкрепете ни!
Ако желаете да подпомогнете Движението, свържете се с нас чрез формата за контакт. Ще Ви предоставим информация за възможните начини да го направите.