Родословието на българските езици извлечение от Нариман Тарих, част 1,2,3

преди 3 години 3 месеца #58190

anti666 писа: В старите текстове има някои несъответствия, които се дължат на дълбоката древност, с които боравим. Кавказките езици например са различни и вероятно под бурджански (синдски), авторът визира предтечите на грузинския и арменския. Защото другите народи използват укчийски и трекбулгарски.
Важното е това, което Нариман при посещението му в дунавска България вижда.
” Те са многоезични, но всички обезателно знаят два езика: тюркобългарски и баштарски. Бащарският език [езикът на дунавските българи] е “бащата” на всички улчийски [славянски] наречия
Тук той е категоричен, че всички славянски езици (наречия) произлизат от езика на дунавските българи. А баштарски (от башту-родоначалник, баща) е наследник на ахилския, който вече е един от 7-те изначални езика, произлезли от прото-българския локбърски език.
Просто е! В началото на 12-и век, когато Нариман е бил у нас, българите са говорили баштарски (сегашния български) и трекбългарски (тюркски), на който са се разбирали с Нариман. Гръцкият тук, на който са общували с ромейските окупатори го броим към “многоезичните”, но не и обезателен.

Моята идея е да се намерят връзките, т.е. общите понятия между 7-те български езика или поне, тези, които са ни достъпни. Също така, да се потърси и обърне внимание на въпросният локирски език, на който сега говорили единствено берберите сиреч, неслучайно, постепенно започнахме да подработваме тази тематика, да обръщаме повече внимание на Северна Африка, сочена от Нариман като Изначална Прародина, докато Балканите са Европейската Прародина :-) В днешния български тюрки на волжките българи в кипчакски вариант или не, има много връзки, които аз, най-вече вада от песните, слушам много песни на волжките българи, някои от тях, дори свиря и пея, оттам вада фрази, ако задълбоча, ще извадя със сигурност много близки връзки, например думата "яна" - млад, нов, "Яна ил" - нова година; "мине" - аз; (днешен волжкобългарски) "мене" - аз (днешен дунавскобългарски, макар и да се води вече остаряла форма, оти езика ни изпростява) Затва Левски казва: "губя само мене си", на днешен волжкобългарски, това звучи така "Мин үземне югалтам".
Мога да продължа "Мине" - "ми" - my (тъпия наглийски), хахахахахаха..
Или сега, последно, какво слушах, да

"У ...крящен кит манан" - "У... християни, мани ги". "Кит манан" или днешното наше "мани ги", но не бих го разбрал, че е то, ако не е в контекста на изречението и така.
Да не говоря, че в нашия език намирам думи, директни връзки с карския (финския). Това е едно голямо поле за работа.

Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.

преди 3 години 3 месеца #58213
И това е езика на строителите на "Вавилонската кула" или "гердана на Умай", който Яга разкъсал и 72-те племена се разпръснали по цялата земя

М. Н.:
Урок по диалект на трек българския (татарски). Вижте как пеейки за "аз" казва "мен", а за "ти" казва "ю"(you?!?). :Д Лингвистите дето са се застъпвали за ностратическата теория са прави мамка му! Локирския език (древнобългарски) го е имало!!!

Ся, преди час с авера тука разисквахме присъствието на българския тюрки в днешния дунавско-български бащарски език и ми дойде на акъла, как бабата на клипа "Керяшенски момичета" им наруваше заранта: "къзлар, търъгъз, търъгъз", вероятно нещо от рода "ставайте, тръгвайте" или "време е" , та си спомних как в Хамзалари и Рамали употребявахме подобна дума "в търъ", която разбира се, нема да срещнете в днешния изговорен български, иначе, аз я помня, че и често я употребявам. Та зех да ровя за значението й и попаднах на още интересни успоредици.
Думата "твар", много стара наша дума, младите вече не я употребяват, но само преди 30-40 години се употребяваше и аз я знам. И тя идва от българския тюрки "тавар" - домашно животно, скот. Хахахаха....

АРЕ ЧЕСТИТО, ТРАКОЛОЗИ И ТРАКИЗАНТИ!;)))

Товар (от тюркского tavar – "домашняя живность, скот". Смещение значения следующим образом: скот – скарб – собственность – товар)

bg.wiktionary.org/wiki/твар?fbclid=IwAR2...Pi6UYwlR6VsGgOZGUJcI

Ша умре ли "тюркската теория"? Не мисла;))) Такива кат Серафимов, ша а възродат!
Вече не съществуват тези тостове, при нас, ся секи пие на поразия, но навремето ги имаше, все още. Просто да отбележа, щото младите не знаат и лесно попадат в лапите на Фол и католика Серафимов. То не е лесно с чаша в ръка да напрайш тост, тва не е скандинавското "скол" и "гъл-гъл-гъл" на един дъх, и пак сипване;))), тоста, кат са фане ти говори и мой ти са отпий или ти омалей ръкътъ от държане на чашата;))))

Стакан (от tostakan - тюркской деревянной посуды типа пиалы, низкой и круглой)

talkoven.onlinerechnik.com/duma/тост?fbc...7zjOAqxgDgoRqMF6dsqQ

rechnik.chitanka.info/w/ичкия

А-хахахахаххахааааа, Серафимов, а-хахахахахаааа, "тюркската теория" възкръсва с пълна сила! Добре, че в съзнанието ми са заседнали, старите думи дето съм слушал, младите демократични поколения и хал-хабер си немат от тей, затва говорят за траки и Европа! Гледайте сега:
"Тези 40 дни били един от периодите, в които се събирали кукерските дружини - джураши или хонтурчи.
Празничния комплекс започвал женския събор, наречен "Къзлар ечкене"(букв."моминско пиене"), и завършвал с мъжкия такъв - "джура ечкене"("воинско пиене").
"Ечкене" е всъщност по-старата форма, на думата

"Ичкия", алкохолно питие, която употребявахме съвсем доскоро тук, при нас.
Грешни изписвания: ечкиъ ечкия ичкиъ... Не! Това са старите записвания! Има и още по-стари! Те не са грешни! Грешна ви е на майка ви, путката!
Слава на Тангра, йееееееее, ромеи гнусни....

преди 3 години 3 месеца #58219
Н. Д. :
Шиле е Яре... и идва от ЯРило

Й. С./ Н.Д.:
bg.wiktionary.org/wiki/шиле Шиле иди от Шиллък, стар тенгриянски древнобългарски празник. нема да влизам в спорове за тъпото славянство, защото то приключва в Украйна и защото славяни няма, има само българи! Щом го кажа, значи е така. Повече с никого не споря!

преди 3 години 3 дни #58391
Виж сега Спаро Джаро, нещата тук, много отдавна са ясни;))) При древните българи, "Бай Хатън" - Знатната Госпожа или Знатната Дама, може и Знатната Господарка, хахаха, за да го свържем с Небет в египетския. Този титул е част от древният конструкт на българското тенгриянско семейство, което, обаче, искам да уточня е изначално полигамно, не многогамно; както днес, авраамическата доктриналност на християнството, изповяда, при все, че другите авраамически вери, юдаизма и исляма имат формули на многоженство, хахахахах. Тва сега е много трудно да бъде обяснено и възприето от днешните жени и мъже, защото тогава, това е друг тип психология и мироглед. Сега, всяка жена иска да е красива и единствена. То, реално, пак не е така, но важното е, че има вярата, а вярата дава надеждата, хахахахахах. Първом, тази структура на древнобългарското семейство иди от алпа Субан Субаш Барадж Трек - Дракона. Този алп е голям женкар;))) Принасят му се в жертва, човешки жени, но живи;))) от тях той прави своето семейство. Това е познатата ни полигамност или многоженство, което всъщност си е вид матриархат;))) Защо? Защото, Субан може да си сбира жените, да ги "колекционира", обаче, не се занимава много с тях, с тях се занимава жена му;))) хахахаххахаа или Бай Хатън или Баш Шефката!;))) Оттук и широко ширещите се, вярвания и случки за змея, който краде селската девойка. Катилите професуря подвластни на Валерия Фол ги изкараха тракийски, ама не са;))) чисто български са си тези разкази и случки, защото са истина. ЗА ТЯХ, ДОГОДИНА;))) КОГАТО Е ГОДИНАТА МУ, хахахахахахах, която всъщност е ГОДИНАТА НА БЪЛГАРСКОТО СЕМЕЙСТВО, хахахахахахаххахаа...Чувствам как върло ще купонясам, в Годината Верени, хахахахахахаа... Така, че Хатън е дума, която най-вероятно идва изначално от локирският, първобългарският език, езика на строителите на Вавилонската кула;))) единият общ първоезик на човечеството, защото тогава, човечеството са българите, други няма. Докато стигне до турското "кадън", минават десетки хилядолетия;))) Затова, остава в руския "хочу, хочиш, они хотят". В днешният съвременен български не е в тази форма. Според мен, дори между "кадън" и "ханъм" има разлика, макар, че те се сочат за едно и също нещо, но според мен, не е така, интуитивно го знам. "Ханъм" е над "кадън", но тва е друга тема. Хахахахахаха, католиче, дал траките са наричали жените си "хатън";))) Ами "ханъм"? Хахахаххахахахахах, щото и те са били полигамни, хахахахахахаххахахахаха
Вчера, щех го каа, ма мъ домързя;))), защо думата е от локирският, първобългарски език, езика на строителите на Вавилонската кула;))) Значи: "Намираме го в стблг. хотѣньѥ – страстно желание, а също и в стсл., стблг. хоть – любим", a в английският e "хот" - hot - горещ. Примерно hot love, мммммм, много си падам по именно този тип любов;)))

=========================================================
Спаро Джаро: " Както става ясно от заглавието – касае се за думата КАДЪНА. Нейното значение е туркиня, жена на мюсюлманин.
В БЕР, т. II [при цитиране на Габен, Княжевич и др.] е добре обяснено, че макар да се използва широко при турците, думата кадъна [kadin] е заемка от согдийски: xωt’ynh “любима жена “. Самите согдийци са набедени за иранци, но xωt’ynh “ любима жена“ не притежава обяснение на нито един ирански език.
Согдийците са част от саките, а те са обявени за принадлежащи на скитското семейство. Прародината им е Европа, защото са описани като хора със светла коса, а някои са и синеоки – все белези на народите от нашия континент. В схолия към работа на Софокъл намираме един интересен пасаж: “САКИТЕ СА ТРАКИ”.
А това, че саките са определени като скити от Страбон и др., не е никакъв проблем, защото е добре известно свидетелството на Стефан Византийски: “СКИТИТЕ СА ТРАКИЙСКИ НАРОД”. Eто как нещата започват да се подреждат
Тези от вас, които са чели книгите ми и следят блога ми, знаят, че аз считам траките за наши прадеди, а речта говорена от Орфей считам за древен вариант на българския език. В такъв случай за согдийската и приета от старите тюрки дума xωt’ynh “любима жена” би трябвало да има обяснение на български език. Такова разбира се има.
Намираме го в стблг. хотѣньѥ – страстно желание, а също и в стсл., стблг. хоть – любим. Саките са част от траките, които участват в похода на Дионис за Индия. За да се стигне до там обаче, трябва да се мине през земите на старите тюрки. Едва ли се е стигнало до сериозно смесване на саки и тюрки, но със сигурност саките са оказали силно културно влияние над тюрките, както знаем от китайските летописи."

преди 2 години 8 месеца #58695

Не ми е било момък на бял барс, най ми било принц на бял кон, хахахахаххаа... "Малай" - малък. Имаме и го под формата "мала", днес повече в сръбският, както и в руският, но и ние си казваме Мала Азия, например;))) Иначе при нас се е запазило и като "малаче" ( rechnik.chitanka.info/w/малак ) Още една дума, свиделстваща присъствието на българският тюрки във формирането на ахилският български език на Балканите;))) Руснаците пишат на места, че тази дума произлизала от руския ( да, но руският език е развален български) и после се върнала пак при волжките българи, но други пишат, че е от тюрски произход и излиза от думата "балай" (вероятно оттук и руското "балалайка" - муз. инструмент).

преди 2 години 3 месеца #59020
-тей – происходит от чувашского тете («дядя, старший брат, почётное название старших мужчин»);
Тейко, по нашему, тук;))) По принцип, наште галфони с книжовната норма ебаха майката на диалектното говорене и затриха всички входове към корените на днешният български език, който силно се комерсиализира, турцизира, англицизира и просто му се ебава путката майна, отсекъде. Аз съм от последните, дет са чували и запомнили некви диалектни думи и говори, другото е леш;))) Особено с изучаването на английски успоредно с българският в предучилищната - тва е истински разгром и затриване на българосъзнанието! Вместо детето да чува диалектни говори от баба си, то слуша английски думи, да не говорим, че малките путки, не искат децата им да чуват диалектният говор на баба им, не било тва правилен български език, само по книжовната норма да се говори! И така, после излиза един такъв галфон като масона Тренев и Серафимов и казва "Бог Тангра, няма! И ние сме траки" Е, как да го има?:))) И как да не сме?:))) И тъпите, миризливи путки във Фес-а, кат го повторат и край!

rechnik.chitanka.info/w/%D1%82%D0%B5%D0%B9%D0%BA%D0%BE

преди 2 години 1 месец #59113
Тюркски миграции към българските земи XI-XIV век, "История.БГ" - 27.11.2023

Тва съм го пропуснал... ;))) От 9 мин., нататък, за значението на "мен" в етнонимията. Това е древнобългарска дума, може би от групата на българският тюрки и означава "велик"(Мен Тайре - Велик Събор), а мисля, че имаше и значение и на "човек" (но, може да бъркам) и оттам после в английският отива и става "мен" - "мъж, човек". Но, думата е българска. От нея идва днешното "мене", "мене си", "губя само мене си", както казва Левски. "Бог и етимолозите, могат всичко";))) Така е;))) Тук въпроса опира до това, дали думата може лингвистично да се раздели на две части, в които едната част да е "мен", в случая "тюркмен", може, но "куман", не може, защото делението й, евентуално е на "кум" и "ан";))) "Куман", според Нариман тарих буквално означавало "достоен гражданин на Българската държава" (или достопочтен). Затова, когато куманите връщат България отново на политическата карта през 12 век, държавата си остава със същото име, не се нарича Кумания, например. Това, абсолютно никой не го е разглеждал: защо след като Второто българско царство под Дунав, което учените наричат "куманско царство", то остава с името България. Ето, затова. Обяснението го дава Нариман тарих, т.е. някои от емигриращите тюрски племенни групи към Балканите имат родственост с българите или самите те се смятат за такива. Това е, което няма да се каже, никога от нашите учени. Затова имаме този феномен с гагаузите и т.н.
Колкото до шаманизма и сблъсъка му с утвърдена световна религия с писмена система. Загубата на шаманизма не идва от това, че религията е световна и има писмена система, а от това, че зад нея стои дадена империя, Римска империя, Арабски халифат и една етнична група влизайки в рамките на империята, се съгласява д априеме исляма или християнството, за да уседне в нейните територии. Но, не такъв е случая с Аспарух, нали;))) Защото тогава империята е победена и "варварите" си остават тенгрияни, поне 2 века още, т.е. може да се устои.

преди 1 година 7 месеца #59516
drive.google.com/file/d/1A8yg2kY6gFVZ_I6.../view?usp=drive_link

А, сега, чуйте третата съставка на балканският ахилски език - синдският кавказки език;))) как се промъкват при нас, думите от него;))) Да не говорим за Еднажден и Полазника, който те наричат Ден на Съдбата, т.е. Бедата, а-хахахахахахааааааааааааа..... Знаех си, аз !;)))

преди 1 година 4 месеца #59787
Г. Г.:
Данчо, чувашкия език не беше ли ахилския?
Но в мелодиката се усеща изтока.
Й. С.: Последният говорим език от групата на българският тюрки. Така го определят, самите те. Те са наясно, че има български тюрки;))) Само католика Серафимов не е наясно. Труден за нас, днес език;))) Отделни думи д анаучиш е по-лесно, толкото словосъчетанията. Просто не мой ги заповна, хахахаха, ма аз веке остарявам. Той е един от трите компонента на ахилският и то се вижда ясно. Аз всеки ден, давам примери . И тука в клипа за началното обучение по езика също се виждат немалко думи, които ги имаме (
fbclid=IwY2xjawJ7RudleHRuA2FlbQIxMQBicmlkETF5dDVUU01QbkVYOHFBSVpGAR4cptRZEMWn3im
pvoMoMFixB7UsKSjbrLQ-ouEdVpIuJiiIQ1pZba1T4AikNA_aem_V4icDhi4MrBwF11_qc2_YQ ) Разбира се, при нас, вече могат да имат и друго значение, но езика е сложна система и доста динамична. Нашият в момента също много бързо се променя поради западната среда и още повече се отдалечава от корените си. Аз искам да не се развивам като останалите;))) а да си остана при корените. Това е при мен традицията. Не, толкова в почитанието й, т.е. демонстрацията колкото да останеш като съзнание в нея. Никой не разбира, тази моя лична специфика. Аз мога да не демонстрирам традицията, но съм жив в нея, докато при останалите е точно обратното - те я демонстрират ярко и натрапчиво, защото не са живи. На мене, не са ми нужни подобни демонстрации. Важното е да остана Българин до "мозъка на костите си". Въпреки всичко. Колкото до изтока, ние сме Изток, Георги;))) И то най-чистият Изток. Нас ни тачат японците, не англичаните. Ша кайш: тия японци немат акъл, бати парцалите дет сме, а те ква велика култура са и ни тачат. Да, но японците знаят, що е то Българина, а самият днешен българин не знае, защото християнството направи българина преходен феномен, не същност. Днешният българин няма никаква памет за себе си. Да си помниш рода си и родословното си дърво е недостатъчно, трябва да помниш историчността си като държавност, като култура, като вяра. За мене, това е памет за себе си. Родовете се сменят, някои изчезват, създават се нови, душата слиза и се въплъщава, но онова, което е непреходно, това е България, защото България, това е Тангра. Друго няма ! Другото са тарталясванията на враговете ни. А колкото до мелодиката на чувашите, Георги, ние, почитателите на Азис, Фики и т.н., чиито народни певици пеят поп фолк, трябва да се срамуваме от това, да съдим чувашите за Изтока в музиката след като ние сме тотален Ориент и го демонстрираме с младото поколение, което не играе хоро на абитуриенстските си балове. Кои са по-българи? Те или ние? Те! Това е строгата присъда. Ние вече не сме българи. И това е Истината. Затова, гат видех Ива и Велислава, тези много млади момичета, отново да запяват нашето си, аз се разплаках. Има някаква надежда... малка.

преди 1 година 3 месеца #59834
Тенгри кан
преди 48 секунди

Изучаването на какъвто и да е чужд език в България, трябва да е незадължително. В момента, английският се бута още в предучилищната, а това е заплаха за националната сигурност защото е удар срещу българският език! Ако се учи чужд език, трябва реципрочно в Англия, например, да се учи български, задължително в училищата! Иначе, сме колония на съответната държава или система. Но, за руснаците, ученето на български език в техните училища е особено задължително, за да разберат същността на руският език;))) и за да си платят за безчинствата на Иван Страшни срещу волжките българи, защото, ако прочетете руските летописи, аз ги имам в ПДФ, никога не бихте си помислили да наречете руснаците "братя", никога!;))) Ама прости хора в България, много. Не се чете, а се слуша, какво говорят разни хора в интернет;))) Те могат да ви лъжат и то доста успешно!

Пейков и "Възраждане" отново в схватка в НС, поводът - руският език
Декларация провокира силни страсти в парламента
www.dnes.bg/a/1-bulgaria/681042-peykov-i...ovodat-ruskiyat-ezik

Подкрепете ни!

Ако желаете да подпомогнете Движението, свържете се с нас чрез формата за контакт. Ще Ви предоставим информация за възможните начини да го направите.