Българската Нова година Еднажден

преди 5 години 8 месеца #56542
"В прародината на българите". Караджов§Томчев,

Стр. 51-53.

- Младите хакаси масово се самоубиват и никой не може да спре този процес – казва шефът на резервата Льоня Ерьомин. Млади и стари хора се бесят без видима причина. И това всичко го знаят, но нито се търси решение, дори не се проучва проблемът.
Младата хакаска със златните зъби се намесва:
- Аз съм учителка по хакаски и зная, че хакасите се самоубиват и чезнат като народ. Останали са около 50 000 души и са едва 10% от населението на страната, която се нарича Хакасия. Местните хора трябва да помагат на археологическите разкопки,з ащото само така могат да намерят своето време.
Никой не я слуша внимателно, но за това “свое време и свой календар” говореше и Урана, шаманката от Тува. Подпитвам учителката да ми обясни за какво време става дума.
- Сложно е, самата аз не съм много наясно, но от стари хора съм чувала предания, че хакасите са били щастлив народ, когато са живели със своят календар. Всяка година носела име на животните около тях – на заек, на куче, на петел, на вол. Когато идват руснаците, те налагат сегашното летоброене, а то по някакъв начин ни потиска. Не знам защо – признава си хакаската.
- И се вторачва в пълната Луна над нас, запявайки на своя език. Златните й зъби лъщят в тъмното, а тя пее със затворени очи. Била непреводима песен – разговор с Луната. Усещам,че наистина разговаря с нея, тук не става въпрос за мистерия, а по-скоро за спонтанно чувство на връзка с всичко на този свят.

Стр. 64. Цикълът от 60 години е конструкцията върху, която е изграден 12-годишният календар с имена на животни, ползван от българите. Той се превърта 5 пъти с името на един от елементите: земя, огън, вода, метал и дърво. В този календар е заложен фундаментален светоглед – на всеки 12-сет години летоброенето описва кръг и като воденично колело потъва за миг в нищото. И извира отново съживено за следващият цикъл. Първата година е Сомор (самур, мишка), после Шегор (вол), Дванш (Зек), вер (дракон), Дилом (змия)... до последната Дохс (Глиган). Това е кръговото летоброене. Живеещ в него, човек не трупа години и не изпитва болка по отлитащото време. Все едно да тъгуваш по пролетта, като знаеш, че тя със сигурност ще дойде пак.
След покръстването през 865 г. сл. Хр. ние, българите, възприемаме юдейското летоброене, построено върху линейното измерване на времето, т.е. с непрестанно натрупване на годините от минало към бъдеще. Според кръговото време, Аспарух се възкачва на престола в Годината Вер и Калоян става цар също в Годината Вер... Старото българско изчисление изглежда примитивно и неточно, но именно тази “неточност” е вратата към мъдростта на Изтока – да влезеш в пулса на Вселената, а не да я измерваш. Днес единствените европейски народи, които със сигурност са живели в кръговото време, сме ние – българите и унгарците.

Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.

преди 5 години 8 месеца #56543
Изпуснал е Годината Барс, авторът в изброяването, но нищо. Следващата Година ние ще добавим второ име към нея и ще я наречем и Годината Бури (Вълкът), защото знаем, че първоначлано тя е била Годината на Вълкът, Тун Бури и в нея се е чествал Прародителят на Българите и техен Учител. После е станала Барс и е влязла като Годината на алпът Кубар Бабай Баръс, който пък от своя страна с алп биката Таук (Квачката) са създатели на хората. Ще ги честваме и двата! Ще извършим някои леки корекции в Календарът, а където се налага и нелеки;))) защото ние искаме да стигнем до дъното на корените си! И то не формално! Искаме пълната Дълбочина! Трябва смелост и дързост за това и аз съм готов да я сторя, каквото и да ми струва. Аз лично никога не съм гледал, да не се мина в животът. Животът е такъв, понякога губиш, понякога печелиш, а понякога само губиш, особено, ако си маниак на идеята за имането (да има) :-D

преди 4 години 10 месеца #57361
През 1960 г. Живков искал да възстанови Коледа
www.senzacia-bg.com/2019/12/1960.html?fb...xu1Xz_8iDPPH9G1MRkB8

Винаги съм твърдял, че НРБ си беше чисто царство, а не республика, каквото описание се съдържаше в абревиатурата й, а Бай Тодар си беше чисто и просто кан със своят Боилски Съвет в лицето на президиумът на ЦК на БКП;))) Опитът за республика започна с начеването на 90-сетте години и е към пълен провал към днешна дата, т.е, пак вървим към царство, но борбата, кой ще го оглави, сега ще е не по-малко жестока от събитията случили се след 9 септемвеи 1944 г. и Димитър Осинин е много прав, той вероятно е с българско потекло. Само, една грешка има. Коледата трябваше да си остане на 25 декември, а новата година трябва да се чества, не на 1 януари, а на 21 срещу 22 декември, защото тя е не просто един планетарен цикъл, а и един духовен процес, чрез който човекът участва в космичните цикли на космичният кръговрат. Това направи завърналото се Тенгриянство - прмести Новата Година, където и е мястото - във времето на най-дългата Нощ. И аз съм обяснявал надълго защо тогава Тъмнината не е Мрак;))) Оставям настрана етнолозите, те констатират съхраненото на терен в определен историчекси момент, но не могат да кажат нищо за онова, което е било и е било изгубено! Затова, един Димитър Маринов пише, че нямало култ към Небето. Ами нямало е. Във времето, когато е правил своите изследвания, българинът е един вулгарен материалист вече, променен е напълно. Но, това не значи, че в душата му, стаена горест и неизречена молитва е Небето! Факт е, че днес, ние върнахме тази Вяра, защото тя, никога не е умирала у нас, никога не е спирала да вибрира в гените ни, независимо историческите и религиозни обстоятелства.

В душата ми, стаена горест и неизречена молитва е Небето! Затова, Tеб славя днес, мое Вечно Небе!

преди 4 години 10 месеца #57362
Тук си има много добра сравнителна таблица, която точно показва българския спрямо грегориянския календар. В нея е истината, всичко останало е ала-бала. Дори тя преди две години не беше точна, защото започваше с Докс. Доста трудоемко бе докато я преработим правилно, но беше направено. Така че който се интересува по лични или други причини, да погледне тук;
www.voininatangra.org/modules/xfsection/...le.php?articleid=172

Още преди време като четох на Караджов книгата, забелязах, че при тувинците 12-годишния цикъл започва с Сомор, а тук в таблицата започваше с Докс. Приех го като тяхна грешка, защото бе изпусната и годината на Барса. В крайна сметка си помислих, какво толкоз. Но след като излезе на бял свят "Сказание за Чулман" стана ясно, че Караджов най-добросъвестно е описал каквото е чул.

Сега, много е важно за всеки Българин, търсещ истината да е наясно с правилното календарно ритмуване, както е дадено в сайта ни. Това не е само любопитна подробност кой в коя година е роден. Календарът ни е ключ към тайни, колобърски знания. Каквото е и самото Сказание. Няма да влизам в детайли, но благодарение на тях знаехме предварително за пандемията и когато дойде новия 12-годишен цикъл, го посрещнахме подобаващо. Защото няма какво да се лъжем, в края му или НСР ще е победил и Краят на България ще е дошъл или вавилонската кула на илюминати ще е рухнала като пясък и невъзможното сега ще стане реалност.

преди 4 години 8 месеца #57695
Болг се роди, Коладе, тази вечер, Коладе! В денят, в който получаваме, своето народностно име Българи, нека си спомним, че то не е дошло исторически, никак лесно, защото това е народностното име на тези древнобългарски племена, които никога не забравят Тангра! Затова днес, много наши сънародници и роднини носят различни племенни и народностни имена, но не могат да се самоназоват, като нас Българи! Да ни е честит този Ден и нека той никога не угасва и след Краят на Времената!

преди 4 години 8 месеца #57698
Болг се роди, Коладо. Тази вечер, Коладо

Честита новата 6790г, годината на Бури Барс за всички приятели и съмишленици!

преди 4 години 8 месеца #57699
В ядрото на Земята бълбукат огромни количества злато

technology.bg/zemno-yadro-zlato/

Затова ние, българите сме казали: вода газиш, жаден ходиш! Златото на Яга - Око на Истината! Време е, Окото на Баръс да се върне, а мощта на Яга да пресъхне. Тогава не само, човешката душа, но и човешките тела ще са небесни! Слава на Тангра!

преди 1 година 8 месеца #59405
Честита Новата 6793 година на всички Българи!

Годината е дилом, на змията чувачка. На Владичицата Умай, Великата Майка. Пазителката на дома, Кръщелницата на децата. Повелителката на Средния свят. Прамайката на българите.
Старобългарското Тенгриянство

В Ситово се наричат чувачки (от чувам, отчувам, б.р.), смята се, че са закрилници на къщата, семейството и имота и че живеят в двора, под прага или в камъните на зида. Домакините им оставят питки за храна под праговете на Власовден и на Благовец. Въпреки че именно в Родопите змията се мисли за антагонист на Слънцето и то се радва, когато я убиват, в Смолянско бездетната жена носи кожа от смок около кръста си, а в Кърджалийско за задържане и здраве на детето, родено след мъртавче, бащата убива смок и майката закача около кръста му смоков пояс. Очевидно, към явно предпазната функция на змията като чувачка, стопан-покровител, трябва да прибавим още една по-старинна представа, че тя е детедарителка,

преди 1 година 8 месеца #59410
Честита Нова година на всички българи и от мен!

Да сте живи и здрави!
Бъдете българи и пазете и възвръщайте завещаното от дедите!
Да съхранява българския род Великата майка, да бъде волята ѝ! Умай, стожер на българското семейство, да ни води през тази година!

преди 1 година 8 месеца #59411
БОЛГ СЕ РОДИ, КОЛЕДО, ТАЗИ ВЕЧЕР, КОЛЕДО!

www.voininatangra.org/modules/xcgal/disp...pid=16130&fullsize=1

Най-доброто на историята на християнският православен монах Спиридон Габровски е, че е докопал отнякъде родословието на българските царе на Балканите от ранно-желязната епоха, където въобще не се говори за траки, а това е т.нар. "тракийски период на Балканите" според днешните учени;))). Това звено е липсващо в нашата история. За царе, тука и то в късножелязната и антична епоха, например, се говори от тракологията, но не и от българологията;))) и те започват от Терес Първи;))) като първи цар на Одриското царство. Но, Спиридон, казва, че това не е въобще така. А, българологията не е тракология, разумейте;))) Има една неверност в сведението на Спиридона - обожествения владетел е древнобългарски патент, а не гръко-римски. Гръко-римският свят го взема от древнобългарският, който хилядолетно го предшества. Но, разумейте, да не си владетел на българите;)))) Това, не е като да си владетел в Еллада и Рим;))) Проклятие си е;))) Особено, когат дойде времето, да ти метнат въжето на врата;)))) поради, еди какво си;)))

Подкрепете ни!

Ако желаете да подпомогнете Движението, свържете се с нас чрез формата за контакт. Ще Ви предоставим информация за възможните начини да го направите.