Българската Нова година Еднажден
Стр. 51-53.
- Младите хакаси масово се самоубиват и никой не може да спре този процес – казва шефът на резервата Льоня Ерьомин. Млади и стари хора се бесят без видима причина. И това всичко го знаят, но нито се търси решение, дори не се проучва проблемът.
Младата хакаска със златните зъби се намесва:
- Аз съм учителка по хакаски и зная, че хакасите се самоубиват и чезнат като народ. Останали са около 50 000 души и са едва 10% от населението на страната, която се нарича Хакасия. Местните хора трябва да помагат на археологическите разкопки,з ащото само така могат да намерят своето време.
Никой не я слуша внимателно, но за това “свое време и свой календар” говореше и Урана, шаманката от Тува. Подпитвам учителката да ми обясни за какво време става дума.
- Сложно е, самата аз не съм много наясно, но от стари хора съм чувала предания, че хакасите са били щастлив народ, когато са живели със своят календар. Всяка година носела име на животните около тях – на заек, на куче, на петел, на вол. Когато идват руснаците, те налагат сегашното летоброене, а то по някакъв начин ни потиска. Не знам защо – признава си хакаската.
- И се вторачва в пълната Луна над нас, запявайки на своя език. Златните й зъби лъщят в тъмното, а тя пее със затворени очи. Била непреводима песен – разговор с Луната. Усещам,че наистина разговаря с нея, тук не става въпрос за мистерия, а по-скоро за спонтанно чувство на връзка с всичко на този свят.
Стр. 64. Цикълът от 60 години е конструкцията върху, която е изграден 12-годишният календар с имена на животни, ползван от българите. Той се превърта 5 пъти с името на един от елементите: земя, огън, вода, метал и дърво. В този календар е заложен фундаментален светоглед – на всеки 12-сет години летоброенето описва кръг и като воденично колело потъва за миг в нищото. И извира отново съживено за следващият цикъл. Първата година е Сомор (самур, мишка), после Шегор (вол), Дванш (Зек), вер (дракон), Дилом (змия)... до последната Дохс (Глиган). Това е кръговото летоброене. Живеещ в него, човек не трупа години и не изпитва болка по отлитащото време. Все едно да тъгуваш по пролетта, като знаеш, че тя със сигурност ще дойде пак.
След покръстването през 865 г. сл. Хр. ние, българите, възприемаме юдейското летоброене, построено върху линейното измерване на времето, т.е. с непрестанно натрупване на годините от минало към бъдеще. Според кръговото време, Аспарух се възкачва на престола в Годината Вер и Калоян става цар също в Годината Вер... Старото българско изчисление изглежда примитивно и неточно, но именно тази “неточност” е вратата към мъдростта на Изтока – да влезеш в пулса на Вселената, а не да я измерваш. Днес единствените европейски народи, които със сигурност са живели в кръговото време, сме ние – българите и унгарците.
Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.
www.senzacia-bg.com/2019/12/1960.html?fb...xu1Xz_8iDPPH9G1MRkB8
Винаги съм твърдял, че НРБ си беше чисто царство, а не республика, каквото описание се съдържаше в абревиатурата й, а Бай Тодар си беше чисто и просто кан със своят Боилски Съвет в лицето на президиумът на ЦК на БКП
В душата ми, стаена горест и неизречена молитва е Небето! Затова, Tеб славя днес, мое Вечно Небе!
www.voininatangra.org/modules/xfsection/...le.php?articleid=172
Още преди време като четох на Караджов книгата, забелязах, че при тувинците 12-годишния цикъл започва с Сомор, а тук в таблицата започваше с Докс. Приех го като тяхна грешка, защото бе изпусната и годината на Барса. В крайна сметка си помислих, какво толкоз. Но след като излезе на бял свят "Сказание за Чулман" стана ясно, че Караджов най-добросъвестно е описал каквото е чул.
Сега, много е важно за всеки Българин, търсещ истината да е наясно с правилното календарно ритмуване, както е дадено в сайта ни. Това не е само любопитна подробност кой в коя година е роден. Календарът ни е ключ към тайни, колобърски знания. Каквото е и самото Сказание. Няма да влизам в детайли, но благодарение на тях знаехме предварително за пандемията и когато дойде новия 12-годишен цикъл, го посрещнахме подобаващо. Защото няма какво да се лъжем, в края му или НСР ще е победил и Краят на България ще е дошъл или вавилонската кула на илюминати ще е рухнала като пясък и невъзможното сега ще стане реалност.
Честита новата 6790г, годината на Бури Барс за всички приятели и съмишленици!
technology.bg/zemno-yadro-zlato/
Затова ние, българите сме казали: вода газиш, жаден ходиш! Златото на Яга - Око на Истината! Време е, Окото на Баръс да се върне, а мощта на Яга да пресъхне. Тогава не само, човешката душа, но и човешките тела ще са небесни! Слава на Тангра!
Годината е дилом, на змията чувачка. На Владичицата Умай, Великата Майка. Пазителката на дома, Кръщелницата на децата. Повелителката на Средния свят. Прамайката на българите.
Старобългарското Тенгриянство
В Ситово се наричат чувачки (от чувам, отчувам, б.р.), смята се, че са закрилници на къщата, семейството и имота и че живеят в двора, под прага или в камъните на зида. Домакините им оставят питки за храна под праговете на Власовден и на Благовец. Въпреки че именно в Родопите змията се мисли за антагонист на Слънцето и то се радва, когато я убиват, в Смолянско бездетната жена носи кожа от смок около кръста си, а в Кърджалийско за задържане и здраве на детето, родено след мъртавче, бащата убива смок и майката закача около кръста му смоков пояс. Очевидно, към явно предпазната функция на змията като чувачка, стопан-покровител, трябва да прибавим още една по-старинна представа, че тя е детедарителка,
Да сте живи и здрави!
Бъдете българи и пазете и възвръщайте завещаното от дедите!
Да съхранява българския род Великата майка, да бъде волята ѝ! Умай, стожер на българското семейство, да ни води през тази година!
www.voininatangra.org/modules/xcgal/disp...pid=16130&fullsize=1
Най-доброто на историята на християнският православен монах Спиридон Габровски е, че е докопал отнякъде родословието на българските царе на Балканите от ранно-желязната епоха, където въобще не се говори за траки, а това е т.нар. "тракийски период на Балканите" според днешните учени
За нас
Подкрепете ни!
Ако желаете да подпомогнете Движението, свържете се с нас чрез формата за контакт. Ще Ви предоставим информация за възможните начини да го направите.