В България се родиха 38 Исус-а и една Мадона "The Show Must Go On"

преди 20 години 3 седмици #9602
Да, целта би трябвало да е друга. Обаче тези, към които е насочен въпроса не четат този форум. А хората, които сме събрани във форума не бихме си кръстили децата Давид или Сара. Изхода го виждам като се отсекат корените на явлението. Като попиташ човека, който иска да си кръсти детето Давид, на кого го е кръстил всъщност. На Дейвид Бекам или на масовия убиец от библията Давид. Като им се покаже истината от многото й страни. И така човека сам ще си зададе нужния въпрос.

Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.

преди 20 години 3 седмици #9640
Като каза Сара се сетих, че познавам едно момиче със същото име - не знам защо са я кръстили така, нито съм я питала. Името само по себе си винаги ми напоняло както чифутката от Библията, така и една квартална кучка (животно, не жена), и една доберманка от Люлин... :aham:

преди 20 години 3 седмици #9645
Е, някога ги кръщаваха Ленин, като Ленко Русанов, председателя на Републиканската партия. Или пък Комунистически интернационал, съкратено Кин. Като съпруга на Капка Георгиева. Свят широк, имена всякакви.

преди 20 години 3 седмици #9646

Елтимир писа: Комунистически интернационал, съкратено Кин. Като съпруга на Капка Георгиева.

:lol: :lol: :lol:
Да,това е интересно.

преди 20 години 3 седмици #9647
:freak: И аз имам един приятел, който си кръсти доберманката Сара. Като се замисля, е удачно име за кучка. Може би избора е продиктуван не на съзнателно, а на подсъзнателно ниво.

преди 20 години 3 седмици #9662
Има известна доза смях в цялата работа-Българите си кръщават добитъка с еврейски имена :tooth: Това е подсъзнателно отношение ! Ако ще е дете, ще е Боян, ако ще е прасе, ще е Чърчил! :hmm:

преди 20 години 3 седмици #9699
Какво ще кажете за Калоян? :lol:

преди 20 години 3 седмици #9710
А за Изидор какво ще кажете? Яко име нали?

www.monitor.bg/main/article?sid=&aid=90578&eid=799

Вижте това интервю озаглавено
Българи кръщават децата си като коне

- Но у нас обичаят да се кръщават децата на бабите и дядовците също ражда нелепи комбинации, както научихме от данните на статистиката…
- Това е най-фрапиращият случай на изкривяване на българската именна традиция и то по модел, който се създава в последно време. Ето имена, които съм извадил и от новите, и от старите списъци, които следим. Какво ще ви каже името Янисвета? Или Крисмислава? Или Боцислава? Или Никоела? Аз съм човек, който си вади хляба с езикова теория, с теория на имената. И ще ви кажа, че в случая е заимстван модел, въведен от българите, когато кръщавали конете си. Ние сме конен народ. За да се даде име на новородено конче, се вземали части от имената на кобилата и на жребеца. Така от криворазбрана модерност се въведоха тези хибридни имена, които ние в науката наричаме "конски имена". Българи с конски имена! Говоря от позицията на българската езикова политика и на българския онимен естетизъм. Ние, българите, сме народ, устоял 1300 години с красивото, познатото и традиционното в нашите имена. Трябват ни в тази област хирурзи, които да отстранят ненужното и болното. Знаете, че по новите демократични правила всеки има правото да си избира националността, името и пр. Мога да се нарека Гърмящата пушка и да казвам, че съм ескимос, нищо, че съм българин от поколения.

преди 20 години 3 седмици #9712

bgskin писа: Трябват ни в тази област хирурзи, които да отстранят ненужното и болното. Знаете, че по новите демократични правила всеки има правото да си избира националността, името и пр. Мога да се нарека Гърмящата пушка и да казвам, че съм ескимос, нищо, че съм българин от поколения.

Това ми напомня една история,която няма общо с имената,но е показателна за СЪВРЕМЕННИТЕ ХИРУРЗИПреди години се сдобих с куче,което все още не беше разпространено в България.След няколко поколения (родени от моята красавица)- ми се обади една от първите взели кученце от мен, за да ме покани да стана член на новооткрития клуб на тази порода.Много се зарадвах,но и обесних,че не е в мен родословието на кучето и трябва да изчакам да ми го изпратят от Москва.На това тя ми отговори със смях,че няма нужда..."ще скълъпим едно"...и така и правеха...Член на този клуб така и не станах,но една жена (с доста неугледен вид) го основа и затри родословната връзка на една древна и карасива порода кучета.Ето това са ТЕ...СЪВРЕМЕННИТЕ ХИРУРЗИ!
П.П.Умишлено не разкривам породата на кучето!

преди 19 години 9 месеца #11494

Елтимир писа: Е, някога ги кръщаваха Ленин, като Ленко Русанов, председателя на Републиканската партия. Или пък Комунистически интернационал, съкратено Кин. Като съпруга на Капка Георгиева. Свят широк, имена всякакви.

И баба ми ми е разказвала за някакъв нейн познат,който кръстил сина си Вилдерас.

В ладимир
И лич
Л енин
ДЕ мокрация на
РА ботници и
С еляни

:tooth: :out:

Подкрепете ни!

Ако желаете да подпомогнете Движението, свържете се с нас чрез формата за контакт. Ще Ви предоставим информация за възможните начини да го направите.