Древни символи Канатица

преди 14 години 3 месеца #43905
Моля изгледайте цялото видео !!!

за тези които не искат ,нека до погледнат само от 6:43 до 6:48мин.

Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.

преди 14 години 3 месеца #43907
А сега, потопете се в магията, която нашите ‘примитивни’ праисторически предци от Хаджилар са сътворили преди 7 000 години:

преди 14 години 3 месеца #43908

преди 14 години 3 месеца #43909
Разбира се, Канатицата и други орнаменти от Хаджилар не се срещат само в Дунавска България:

Канатицата, изобразена на тенгрианско светилище в земите на … Волжка България, дн. Татарстан/Чувашия.

Важни за нас обаче са два факта:

1. Най-трайна и системна употреба от древността до наши дни този символ намира в българската традиционна орнаментика: везмо, шевици, килими. В България също така има огромно многообразие от различни орнаменти, които имат за своя основа класическата и най-проста Канатица, която намираме в Хаджилар.
2. Най-ранната, открита засега Канатица, е засвидетелствана в Хаджилар, Мала Азия - кътче от люлката на българската цивилизация (Балканите и Анатолия).

Тези факти са само малка част от планината от информация, която се натрупа в последно време, за да докаже, че именно българите са преките приемници на великата праисторическа цивилизация на Европа.

Вместо заключение ще илюстрирам твърдението на Мелаарт, че орнаментите от Хаджилар приличат на индиански такива:

Килим на племето Навахо, Сев. Америка

Килим на племето Апачи, Сев. Америка

Символът ‘Пеперуда’ при индианците Навахо, означаващ ‘Вечен живот’

Предполагам, мнозина са силно озадачени че разновидности на нашата Канатица се използват (явно от незапомнени времена) от индианците в Америка (Алеко Константинов споменава в "До Чикаго и назад", че на българите, посещаващи изложението в Чикаго, не им били интересни килимите на индианците, защото приличали "досущ на чергите на нашите шопи"). Любознателните могат да намерят отговор на въпроса си какво общо биха могли да имат българите с индианците в популярното изследване на Гр. Хенкок "Следите на боговете".

Литература:

Mellaart, J. Excavations at Hacilar, vol.I. Edinburgh University Press, 1970.
Mellaart, J. Excavations at Hacilar, vol.II Plates and figures. Edinburgh University Press, 1970.
Станков, Д. Чипровски килими. БАН, 1960
Танев, Т. Българското везмо и Изтокът. В: сп.Авитохол, 1995 № 4 (първо издание – София, 1941)

crazy2002-tcvetelinka.blogspot.com/2011/06/blog-post.html

преди 14 години 2 месеца #43941
Всичко това е ОК,но никой не дава коментар или обяснение на символа ?!

преди 14 години 2 месеца #43943
Аз лично гледам да търся простите обяснения.

Това ми казва: каквото отгоре, такова и отдолу. Търси баланса. Не е добре да летиш нагоре, както не е добре да ровиш надолу. По този повод сме коментирали дори тук из темите, че Тот-Атланта препоръчва да не се рови човек в дълбините, ако не е достигнал също такива висини. Според мен този принцип важи и обратно, съотнесено към различните периоди и различните доминации на енергиите.
Ако приемем че централния елемент е централната енергийна система - 1-ви до 7-ми чакрък и точно в центъра ти е 4-ти: все едно приемай каквото идва отгоре и отдолу и го обработвай със сърцето. Известно убеждение в езотериката е, че сърцето трябва да контролира работата на 2-3-та и 5-6-та чакра. Инак се получават дисбаланси. Затова са избразени въпросните на едно ниво и не по-нагоре или по-надолу от централното звено. Първа и си е заземяване - приема долните енергии, седма си е изход към Небето - приема горните енергии. Това че са избрали триъгълник също не е случайно - то показва посока на движение. А това че околните елементи са в контраст с централния също не без значение. Според мен това означава, че това което постъпва горе и долу - се трансформира в центъра, в нещо различно - когато има хармония, баланс.
Оттам страничните елемети представят периферията на енергийното тяло - онова с което човек твори. И то пресъздава елементите които идват от горе и отдолу по подобие на същите обаче в баланс, симетрия между двете.

Това си е лично моя трактовка на начинаеш семиотик-анализатор - първосигнално писах каквото ми дойде. Даже да си призная преброих централните елементи, че са 7 след като написах, че централната фигура символизира 7-те чакръка.

Отчитам в анализа факта че тези елементи са типични за битовото творчество повече отколкото за обектите на които се е провеждала ритуална обредност. Следователно този символ е подходящ, за да внася нещо в ежедневието на хората. В ритуалите човек често излиза от баланса - в една или друга посока, докато в ежедневието най-важното е да се пази баланс.
Според мен това си е символ на баланса с две думички.

преди 14 години 2 месеца #43946
нищо не разбрах :confused: .Защо не ги казвате нещата с по две изречения,кратко и ясно.Това за горе-долу ми е известно от много време както и чакрите.Но май никой не улавя моята мисъл :mad2: .

преди 14 години 2 месеца #43947
Не съм много сигурен дали Кантицата има толкова общо със "звездата на давид"..

преди 14 години 2 месеца #43948
;-)

Прикачена снимка (десен клавиш и view image, за да я видите)

преди 14 години 2 месеца #43984
:hmm:
Кан Тервел(Тарвил) и знака на Тангра от лявата му страна.
Обр. 9.1. Оловен печат на Тервел като кесар.

Обр. 9.2. Шестолъчна звезда от изображението върху стената на Дворцовата църква в Преслав (X-ти век).

Прикачена снимка (десен клавиш и view image, за да я видите)

Подкрепете ни!

Ако желаете да подпомогнете Движението, свържете се с нас чрез формата за контакт. Ще Ви предоставим информация за възможните начини да го направите.