Книга:"Лимец-дивото жито на древноста."

преди 15 години 2 месеца #42049

Георги-НЗ писа: Снимка от вестник:

Явно има и други луди по въпроса.

В коментара долу на снимката ме впечатлява, че лимеца е определен за храна на боговете. Тоест на Онези от, които сме произлезли по образ и подобие. И понеже щом за тях е най благоприятна храна - следователно и за нас да е най- здравословната храна.

То подобно твърди Емил Елмазов в книгата си. Но разликата при неговата концепция е, че човека си е настроил организма към древното жито в продължение на 10-15 хиляди години.

Аз смятам че е обратното - при създаването на човека като отделен вид , Творците са дали и храната с която да живее най-добре.

То и без това има много твърдения, че житото не е от земен произход.

Така както: когато човека създаде мобилния телефон - направи и зарядно устройство за него. Едното без другото не върви. :tooth:

bnt.bg/bg/news/view/32619/drevno_jito_ot_vremenata_na_trakite

Опреснявам темата,защото съм безкрайно благодарна на Георги за нея ...възхищавам се на труда,който е положил лично за отглеждането на лимец и бих искала да знам как се развива това начинание?

фактът, че не се поддава на изкуствено торене, генни модификации и радиация.

...прави темата изключително актуална и ценна!

Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.

преди 12 години 5 месеца #49250

Георги-НЗ писа: Мога да пратя на желаещите малко семена за "запознанство" с лимеца.

Ако все още е валидно това предложение аз бих опитал ,имам едни 300 кв.м. свободни и ако това което чета е вярно биха били напълно достатъчни като за начало.Другият вариант е да ходя до това село и да търся Петко Ангелов

преди 12 години 5 месеца #49252
Азъ съмъ си умножила лимецъ отъ една шепа и азъ давамъ по шепа или повече, но не по много, за тези кои искатъ да сеятъ.

преди 12 години 5 месеца #49256

РонинА писа: Ако все още е валидно това предложение аз бих опитал ,имам едни 300 кв.м. свободни и ако това което чета е вярно биха били напълно достатъчни като за начало.Другият вариант е да ходя до това село и да търся Петко Ангелов

Да, мога да пратя малко количество за сеитба. Аз самия нямам много,но за семе ще дам на двама-трима.
Семето съм го взел от Емил Елмазов преди време и от него си сея всяка година по десетина квадрата за да го пазя.

А иначе в мое село един земеделец сее много и го продава по софийските пекарни и жули здрави печалби, но лимеца му е друг тип. Има камена мелница и машина за чистене на лимец, та там съм си млял и си правя хляб в хлебопекарната.

Този на билкаря Елмазов е изначалното жито на траките.

Той го намира диворастящо в Родопите и понеже не знае каква е това растение - праща го за анализ в Германия и от там му казват че е лимец. Онова дето моя дядо е сял някога за животните - за това са го ползвали, понеже са го смятали за жито от което не става хубав хляб и са го давали на конете.

А то наистина не става хляб, който да е красив. Но за сметка на това е вкусен и полезен. Както казва Елмазов - защо ти е килограм пшеница след като 100 грама лимец са ти достатъчни!!! Факта е, че лимеца засища и с малко човек може да преживее. Докато култивираната пшеница дава до 500-600 килограма от декар, докато лимеца дава малко - 150, 200, 300 килограма. Но това количество може освен да замести пшеницата, а така и не се нуждае от торене, пестициди, хербициди и вирее на много бедни почви. Като се засее правилно - лимеца задушава плевелите и няма нужда от хербициди.
Друго важно е ниското съдържание на глутен - онова дето е като лепило и прави красивия хляб , но задръства организна с шлаки.

Така че РонинА - прати ми на личи някакъв адрес или куриерски офис "до поискване" за да ти пратя няколко шепи за семе, понеже вече почти е късничко за сеитба. Но до есента все ще изкараш семе за догодина.

преди 12 години 5 месеца #49257
по скоро бих я запазил за през есента,сега е късно и не ми се ще да опитвам понеже както разбирам семето е кът

преди 12 години 5 месеца #49258
Според мен есента вече ще имаш реколта от сегашното семе, което да сееш тогава. Но решението е твое.

Подкрепете ни!

Ако желаете да подпомогнете Движението, свържете се с нас чрез формата за контакт. Ще Ви предоставим информация за възможните начини да го направите.