Семантика на имената по повод президентските избори

преди 19 години 10 месеца #11123

galabov писа: Първо не съм съгласен с твърдението че дракона е олицетворение на злото за народа ни. Достатъчно примери има как на хора са давани прозвища Дракона и то това да изразява отношение като към вещ мъдър водач и други. Вземи например един от първите тракийски епископи- освен като (не помня името) Тракиеца се срещал като Тракон след което съвсем откровено като Дракон. Тракон- Дракон!!! Дали пък не са им викали дракони?
Вземи случая на ордена на дракона основан от Сигизмунд-унгарски цар и Влад Втори Дракона княз на Валахия който основават с цел спиране на османското нашествие. Дали случайно са избрали да са орден на Дракона? Очевидно не са смятали Дракона за символ на злото а точно обратното. След това и Влад Трети е известен като Влад Дракона (на влашки Дракуня макар че вече се показа че майчиния му език е български диалект от Мизия) което някои взели че подменили на Дракула. (не че не са го правили и с Калоян примерно).

Донякъде съм имала подобни на твоите разсъждения за значението на образа на дракона във възприятията на българите, но в поста имах предвид легендата за свети Георги, представена като метафора. Но от друга страна бях попаднала на предание, чийто първообраз е назован с друго име. Извинявай, но сега не можах да открия материала, за да представя връзка към него.

Нека все пак не забравяме, че използваме по няколко различни думи за назоваване на подобни създания, а именно дракон, змей и ламя.

en.wikipedia.org/wiki/European_dragon

Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.

преди 19 години 10 месеца #11124

Иван писа:

Garvan писа: Чрез презимето му е подсказано, че турците в неговите "очи" са приятели. Затова и той не би могъл да тръгне против гласуването в Турция. За него това е все едно да тръгне против баща си, а той несъмнено е най-големият авторитет в неговото съзнание.

А ако анализираме истинската фамилия Лазар на нашият президент, защото той е осиновен и Първанов не му е "първоначалната" фамилия, най-успешната асоциация е с името на Лазар Коен - предателят на Търново. Днес Гошко се опитва да повтори подвига на своя съплеменник - да отвори портите на земята ни пред изчадието на Юдаизма.
Така, че в неговите очи не само турците са приятели, а също така и ръководителите и подстрекателите на турците, т.е. кръвните братя на президента ни.

Не знаех това. Целта ми не е била дезинформация. :blush2:

преди 19 години 10 месеца #11129

tankista писа:

Jordan_13 писа:

tankista писа: Сидери - на гръцки е желязо.

Фамилията на Волен значи Желязков.

Именно това е значението и оттам му издва фамилията защото той идва от беломорска тракия. Там са си чисти българи де, ама крайбрежните градчета са били смесено българо-гръцко. И затва е имало такива думи които са навлезли от гръцкия.

Иначе

Седеф - арабски полускъпоценен камък - само цигани и турци си кръщават толкова нелепо децата.

иначе Първанов е фамилия точно то неговия Радомирски край

А пък на турски е май "Камък". А иначе има и ябълковото вино се нарича Сидер.
За мен корена на тази фамилия идва от Сит/ Сид. Особено като лично име Сид я има в енглизикия.
Всичко друго е второстепенно.

Мисля си че преди 1-2 века никой не е знаел какво е това английски в България щот тогава Фрренския е бил международния език. Иначе Сидерис е много популярна фамилия в гърция и съм почти 100% сигурен че Волен Сидеров ще значи Волен Желязков

Какво ни интересуват нас, гърците. Това не е изконна гръцка фамилия, нито има гръцки корен. Според мене коренът си е трако-български. Идва от Сит/ Сид; Сит-ар/ Сид-ар. Сит е третия син на Адам и Ева след като е убит Каин, идва на негово място. Не е случаен факта, че имаме тракийко-български цар Сит, а след това и Ситалк (Сит-алк(п)).
Във всички места в нета е посочено я гръцкото , я турското значение на думата, което разбира се е еврейска работа.

преди 19 години 10 месеца #11133
Пак подчертавам че Сидер освен желязо има и още едно значение което се забравя:
Сидерична година например значи звездна година сидерично време е звездното време. Та Сидер има и небесно значение. И тук нещата отиват към версията на Йордан.
А желязото може да пада от небето и под формата на железни метеорити ...

преди 19 години 10 месеца #11135

galabov писа: Пак подчертавам че Сидер освен желязо има и още едно значение което се забравя:
Сидерична година например значи звездна година сидерично време е звездното време. Та Сидер има и небесно значение. И тук нещата отиват към версията на Йордан.

Малка поправка: Сидерален означава и точен, и неизменен. В астрологията сидерален зодиак е най-точния. Коригира се по неподвижните звезди. Даже и центъра на галактиката се движи по дадена вселенска ос. Тропическия зодиак е ужасно неточен (може-би е бил точен в първи век по времето на Птолеми, но сега не е) - почти 22 градуса е изменен. Аянамзата (коригирането) при тези градуси прави тропическия зодиак неизползваем - всеки ще каже - ама нали съм лъв - в август съм - защо ме изкарваш рак? :-D
Само индийския сидерален зодиак има нещо общо с истинската астрология оставена ни от древните.
За значението на желязо - не зная. Желязото принадлежи на Сатурн - йЕхова, иЛда-баоф, и още какви имена имаше още това чучело - чифутския бОг от библията.
И не забравяйте моля, че от Златния Век преминавайки през различни ери и етапи сме стигнали до железния век - времето на отричане на всичко Божествено и човешко - кали юга.
А тя е в своя си край...

преди 19 години 10 месеца #11138

galabov писа: Пак подчертавам че Сидер освен желязо има и още едно значение което се забравя:

Точно така е, във фамилията Сидеров и името Сидер са заложени точно небесни значения. Защото, айде да не спестявам и това - ние имаме Ситалк-ас (Ситалкас), който в древността е приеман и почитан за "бог" на светлината и на него е посветен такъв химн. Ако тази светлина е звездната и се е разбирала именно като такава, тогава превода наистина ще е "звезден", "от звездите".

преди 19 години 10 месеца #11197

galabov писа: Първо не съм съгласен с твърдението че дракона е олицетворение на злото за народа ни. Достатъчно примери има как на хора са давани прозвища Дракона и то това да изразява отношение като към вещ мъдър водач и други. Вземи например един от първите тракийски епископи- освен като (не помня името) Тракиеца се срещал като Тракон след което съвсем откровено като Дракон. Тракон- Дракон!!! Дали пък не са им викали дракони?
Вземи случая на ордена на дракона основан от Сигизмунд-унгарски цар и Влад Втори Дракона княз на Валахия който основават с цел спиране на османското нашествие. Дали случайно са избрали да са орден на Дракона? Очевидно не са смятали Дракона за символ на злото а точно обратното. След това и Влад Трети е известен като Влад Дракона (на влашки Дракуня макар че вече се показа че майчиния му език е български диалект от Мизия) което някои взели че подменили на Дракула. (не че не са го правили и с Калоян примерно).
Второ не знам седеф дали е турско арабска дума но в нея особена символика не намирам- Седефчо си е типично сещаш се какво име а не турско-арабско.
Волен- не иде от воля ами от свободен а и Сидеров може да се преведе директно като Звездев, Звезден.
Казваш че лидера на Атака носел код в името си- уви не смятам че носи някакъв код нито че е нещо изключително даже напротив- той е само един етап и ние въобще не следва да сме сигурни че идеите му са чисти и мотивите добри. Той е някакъв етап но явно не е този който "да държи властта" а на нас такъв ни е необходим.
А иначе да- "В началото бе Словото" но осъзнаването на смисъла зад това не е никак лесен- това е най-трудната част от пътя.

Вземи например един от първите тракийски епископи- освен като (не помня името) Тракиеца се срещал като Тракон след което съвсем откровено като Дракон. Тракон- Дракон!!! Дали пък не са им викали дракони?

Вероятно това е базата на която възниква етнонима "траки", с който някои назовават българите на Балканския полуостров. Верен е по-същност, защото да вземем историята за основателя на Танагра - беласга Кадъм и жена му Хармония, които в края на своя живот се превръщат в Змейове/ Дракони. Мисля, че това е една добра връзка.
Да не говорим, че Идижик, когато се ражда от рибата Бойгала, той се ражда под формата на змия/змей.

преди 19 години 9 месеца #11308

Jordan_13 писа:

Второ не знам седеф дали е турско арабска дума но в нея особена символика не намирам- Седефчо си е типично сещаш се какво име а не турско-арабско.
Волен- не иде от воля ами от свободен а и Сидеров може да се преведе директно като Звездев, Звезден.
Казваш че лидера на Атака носел код в името си- уви не смятам че носи някакъв код нито че е нещо изключително даже напротив- той е само един етап и ние въобще не следва да сме сигурни че идеите му са чисти и мотивите добри. Той е някакъв етап но явно не е този който "да държи властта" а на нас такъв ни е необходим.
А иначе да- "В началото бе Словото" но осъзнаването на смисъла зад това не е никак лесен- това е най-трудната част от пътя.

Вземи например един от първите тракийски епископи- освен като (не помня името) Тракиеца се срещал като Тракон след което съвсем откровено като Дракон. Тракон- Дракон!!! Дали пък не са им викали дракони?

Вероятно това е базата на която възниква етнонима "траки", с който някои назовават българите на Балканския полуостров. Верен е по-същност, защото да вземем историята за основателя на Танагра - беласга Кадъм и жена му Хармония, които в края на своя живот се превръщат в Змейове/ Дракони. Мисля, че това е една добра връзка.
Да не говорим, че Идижик, когато се ражда от рибата Бойгала, той се ражда под формата на змия/змей.

А ето ги цитатите за траки, дракони ...:

" Искали сакланите да измият срама от поражението
и се нарекли "трек" kаkто наричали Субан

"Трек" означавало "Барадж"
Тръгнали те на бой с вика "трек"
затова тузите оттогава
наричали българите "трек"

".... Тогава субан бил в образа на барадж-
змийско тяло и крилата на Чокър"

Опа- значи трек е барадж а барадж видимо е дракон
На българите тузите (кои са тузите???) викали трек

Тракон става дракон ....

( Айдеееее у друг форум татарина вече заяви че Чулман е фалшификат)

преди 19 години 9 месеца #11375

galabov писа:

Jordan_13 писа:

А ето ги цитатите за траки, дракони ...:

" Искали сакланите да измият срама от поражението
и се нарекли "трек" лалто наричали Субан

"Трек" означавало "Барадж"
Тръгнали те на бой с вика "трек"
затова тузите оттогава
наричали българите "трек"

".... Тогава субан бил в образа на барадж-
змийско тяло и крилата на Чокър"

Опа- значи трек е барадж а барадж видимо е дракон
На българите тузите (кои са тузите???) викали трек

Тракон става дракон ....

( Айдеееее у друг форум татарина вече заяви че Чулман е фалшификат)

Този цитат е много добър. Излезе една книга "Следващите учения на Лао Дзъ" (Даоистки езотерични текстове) на ИК 'Шамбала", която ми е доста съмнителна, защото доста набива на философски размишления, а и го няма характерния аофристичен стил и текстове на 'Книга за ътя и неговата Сила". Но там има някои интересни неща, между, които и едно изказване на Конфуция за Боян (Лао Дзъ):

"Аз зная, че птиците летят, звероивете бягат, рибите плуват. Бягащото може да се хване с примка, плаващото - с мрежа, летящото може да се убие със стрела. Що се касае до дракона, аз не знам как може да се хване. Той се възнася към Небето с вятъра и облаците. Днес, аз срещнах Лао Дзъ и той ми напомня на дракона".

Подкрепете ни!

Ако желаете да подпомогнете Движението, свържете се с нас чрез формата за контакт. Ще Ви предоставим информация за възможните начини да го направите.