"Хляб наш насущний, даж нам днес..."
Другата голяма беда при нас, че хлябът ни, отдавна не е насъщен. Насъщността идва от това да е отгледан от собствената ти нива, напоена с твоята пот, изорана от собственото ти рало, ожъната от собствената ти ръка, овършана на общоселския харман, смелена в общоселската мелница под тежките хромели, изпечена в собствената ти каменна фурна, залепена за твоя дом и опалена с тежки букаци и дъбаци. И осветен от личната ти Молитва! Това е Хлебът, Насъщният Хлеб! Другото е отрова! Ние всеки ден ядем отровен хляб, макар, че е купен с нашите пари, защото не е наше насъщие. Ние с него не можем да се отъждествим, нито можем да го изразим. Ние, нямаме Хляб! А когато нямаме Хляб, ние нямаме Дом, нямаме Деца, нямаме и Държава, нито можем да поведем Борба за собственото си лично и национално издигане и освобождение.
Как изглежда Хляба? Той е черен - като пръстта в която е израсло житото, от която са дошли и телата ни, и в която някой ден ще се завърнат отново!
Диетичният хляб вапцан с утайка от кафе
www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=732560
Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.
Ето така са изглеждали старите фурни залепени за дома
...........................................................................
Тук ще ви напиша една примерна рецепта за месене на хляб в градски условия, малко, по-малко отровен от пакетирания от големите фирми.
И тъй - от диетичен магазин си купувате 1 пакет типово брашно и 1 пакет пълнозърнесто брашно "Универсал", може и "Грахам", но вече не съм сигурен в него, дали пепелта му е истинска
Помещението, в което ще правите хляба, трябва да е хубаво отоплено, поне 30 градуса, колко по-нагоре, е, по-добре и да не става в него течение, иначе ще ви коряса тестото и ще се напука. Трябва ви дървена маса - никви стъклени или пластмасови маси, тип - "Моят офис в къщи", щото аман от вашите "изтънчени" вкусове. Ако имате стари дървени ноштви, още по-добре. Не се правете на съвременни и елегантни, вие месите хляб, всичко друго е парвенющина.
Отоплявате водата на печката (не в микровълновата фурна!) . Водата трябва да ви е топла, като бръкнете с пръстите в нея, да не ви парят. Топлината на водата се регулира в зависимост от отоплението на стаята, но в никакъв случай гореща, иначе ще попарите брашното и маята. Сипвате тия брашна, фраскате триците, може цялото пакетче, може половината, оформяте кладенче, фраскате вътре и турската мая - суха или на кубчета (нея може и да не я прихващате) сухата е по-силна, от тази на кубчета сложете малко повече, за да не чакате и гледайте, да е прясна от магазина, че аман, фраскате една голяма лъжица сол, почвате да сипвате водата в оформеното кладенче и прибавяте от страните брашното към центъра, докато почне да става каша. Каква каша ще забъркате, зависи от това какъв хляб искате да получите. Добре е тестото да има средна консистенция, да не е много меко, но и да не е много твърдо, все пак месите черни диетични брашна, а не бяло, тип 400 или 350. За месенето си оставяте половин пакет брашно странично, от който вземате по -малко брашно и хвърляте по масата, за да не залепва. Месенето аз лично го правя чрез така нареченото "чевърдисване", което оформя чрез въртеливи спираловидни движения на дланта на китката тестото в топка. Тестото е готово, когато започне да пее (издава пукащи и цвъртящи звуци) и леко да започне да се цепи странично. Трябва да умеете да го формирате като хляб - пурообразно, но ако не можете, просто го оформете като кръгла пита. Оставяте го да втаса един път. Премесвате го с брашно и правите първата тава с хляб. Тавата предварително се намазва отвътре с олио отдолу и отстрани. Хляба се поставя и го чакате да втаса, но не и да превтаса
Апропо, забравете за модерните месачки-машини. Хлябът трябва да го пипне човешка ръка!
Който има изтънчен вкус, айде от мене да мине, да не съм изрод, заменете типовото или пълнозърнестото 'Универсал" с пшенично-ръжено, с добавена в него аскорбинова киселина (витамин С), продават и такова брашно. Ако не се доверявате, какво са сложили, което е правилно, вземате едно пакетче бакпулвер и го слагате в брашното, преди да сложите водата, маята и другите щуротии. Хлябът става по-пухкав и по се издига по вертикалата.
И да не забравите Молитвата!
Иначе тази година си произведох семе за около декар. Догодина се надявам да имам в изобилие.
Речитатив за лимеца:
В тишината, която настава, се прокрадва шепот на вятъра и нещо друго, което прилича на звуци от арфата на тревите. В един миг се разпознава и речитатива на лимеца:
„В тишината, която настава, се прокрадва шепот на вятъра и нещо друго, което прилича на звуци от арфата на тревите. В един миг се разпознава и речитатива на лимеца:
„Аз съм бил твоя труд и твоя хляб, а ти си бил мой сто¬панин.
Време да се върнем един към друг?
Занеси ме пак горе, при бедните земи, при каменистите чукари, само те ти останаха ненатровени. Знам, знам...посе¬еш нещо, то измръзне, посееш друго, то изсъхне.
Не се вайкай, настани ме там.
Ще издърпам силата от земята, ще сваля огъня на слън¬цето и планетите и ще ти ги дам в семената си. Тези семена ще са цепнати по средата, като белязани. Нека да помниш, когато се храниш с тях, че и двете сили са вътре, но аз съм ги слял в една. Поемай от тази храна всеки ден. Едно ядеш, две получаваш. Двете изблъскват от тебе трето, което не е твое и няма място в тялото ти.
Не ме тори с химикали, от това нищо няма да произ¬лезе.
Винаги ще имаш по-малък добив, отколкото с другите пшеници. Но ако можеш да се нахраниш до насита с десет семена, защо ти е да имаш сто!
Не ме лекувай с хербициди. Аз не се разболявам. На ле¬карството не е дадено да се разболява.
Но храни родилките с мен и в млякото им ще има всичко нужно за децата ти.
А когато ти си болен, вземи от зърната ми една шепа, по¬кажи ги на слънцето и се помоли: „Господи, нека с тези час¬тици от твоето тяло в мен влезе и твоята сила.“ После свари леко семената, разбъркай в тях един жълтък от яйце или лъ¬жица мед и ги изяж. И ще бъдеш здрав.
Когато вече ме имаш след жетва, не бързай да ме сме¬лиш.
Днес ме смели и до втората неделя ме изяж.
И хлябът, който правиш от мен да бъде без мая, защо¬то маята те изпълва с плесени.
И когато дъвчеш този хляб, прави го бавно и се изпъл¬вай с мислите, които сега изричам пред теб. Само така можеш да се нахраниш истински.
Хайде, излез от болницата, от кафенето, от колата и ме понеси нагоре. Бъди май стопанин, както някога.
Забрави за парите, които трябва да печелиш в града.
В града вече всичката храна е отровена. Градът скоро ще дойде при тебе и ще ти донесе парите си, но ще ме поиска в замяна. Ще имаш ли достатъчно от мен да му дадеш...
Както и да постъпиш с мен, каквото и да направиш от тези семена, които оставих в дланта ти преди да издъхна, помни: само заедно можем да бъдем по-близо до Бога. Само ако ме посееш тази есен, аз ще се върна при тебе през следващата, за да те направя честит.
Само ако ме преродиш!
Това съобщение е редактирано от Георги-НЗ на 8.1.2011, 0:00
Преди някой малоумник да изока за автора на темата, че бил голям разбирач искам да кажа, че наистина знае как да направи вкусен хляб. Убедил съм се лично
В древна България правенето на хляб и червено вино е било свещенодействие. Ритуали, които сега наричаме "тракийски мистерии". Не случайно и Последната вечеря е била именно с хляб, сол и вино. Някога именно тези продукти са заменяли месните жертвоприноси. Какво символизират - няма нужда да обясняваме.Когато вече ме имаш след жетва, не бързай да ме смелиш.
Днес ме смели и до втората неделя ме изяж. И хлябът, който правиш от мен да бъде без мая, защото маята те изпълва с плесени. И когато дъвчеш този хляб, прави го бавно и се изпълвай с мислите, които сега изричам пред теб. Само така можеш да се нахраниш истински. Хайде, излез от болницата, от кафенето, от колата и ме понеси нагоре. Бъди мой стопанин, както някога.
"Т" или "Та" от египетския алфабет. Така, както ние казваме "Татко", така и те са го нарекли Тате-нен (от нен/нун - първичната вода, океан, безграничното пространство от неподвижна вода), първоначалния хълм или могила издигнал се от първичните води, създал всичко и всички блага. Вероятно това е било най-първото му изобразяване. Затова този глиф има смисъл на "Баща/Отец" и на "Хляб". Пълно потвърждение на това са каменните отвори на старите ни фурни, които изразяват точно този глиф. Затова при нас, съществува виждането, че "никой не е по-голям от хляба". Именно съчетанието на земя- вода и издигането на земята вследствие вътрешния огън, който я изтласква нагоре е символизирано в направата на хляба.
Първоначалното име на Татенен е Танену (Tanenu) или Тану-у (Tanuu). По-късно той се съединява с Птах и добива формата на Сътворител и Демиург Птах-Татенен, като покровител и създател на царското начало.
Затова, неслучайно в Полинезия, когато Тангароа се съедини с Папа се ражда първият Остров в Океана.
Свещеният бик съм аз,
владетел на небето, господар на светлината, излизаща от пламъка.
Нареждам ритмите небесни и заповядвам на годините.
По милостта на бога с глава на лъв двуглав
дух посветен аз мога да живея.
Ненавист! Отвращение! Гадост не ям.
Пикоч не пия!
Да мога аз да не вървя с глава наведена,
защото притежател съм на жертвените хлябове на Хелиопол.
Пред Ра в небето са хлябовете ми.
Пред Кеб на земята са хлябовете ми.
Донасят ми ги двете лодки
в храма на великия бог на Хелиопол.
Зарадван, аз с духовете заедно небето прекосявам.
Аз ям това, което те ядат,
живея с това, с което те живеят.
От хляба свят се храня,
който от храма на господаря на приношенията идва.
Направи си квас - отгледай си животЙордан_13 писа: РЕЦЕПТА ЗА КАЧЕСТВЕН РЪЧЕН ХЛЯБ В ГРАДСКИ УСЛОВИЯ
...........................................................................
маята да не е турска, но тук вече нямаме избор. Хубавите български маи отдавна са минало.
Какво е квас?
Квасът е първоначалната форма на маята, открита от древните египтяни. Може да се добие от пълнозърнесто пшенично, ръжено или нахутено и друго брашно. Съществува дори ябълков квас. Представлява симбиоза между бактерията лактобациликус (Lactobacillus sanfranciscensis) и гъбичната мая (Candida milleri). Те и бактериите, които правят кисело мляко принадлежат към едно и също семейство. Добрината, която членовете му правят е да преработват сложни за човешкия организъм неща и да ги правят по- леки и полезни. Вложен в приготвянето на пълнозърнест пшеничен хляб, квасът опростява сложните въглехидрати на пшеницата и прави възможно по- качественото и пълноценно усвояването на полезни вещества.
Как се прави квас?
Смесвате вода (най-добре изворна) и пълнозърнесто брашно (пшенично, ръжено,царевично, нахутено и т.н.), докато се получи смес с гъстота между тесто за палачинки и кекс. Най -добре е да се използва стъклен или порцеланов съд. Оставяте сместта да почива на стайна температура. След денонощие половината количество от сместта се изхвърля и се прави захранване на кваса.
Какво е захранване на квас?
На всеки няколко часа част от сместта се изхвърля. Изходното количество се възстановява като се добавят прясно брашно и вода. Това е "захранване". Прави се по веднъж на ден или на по около 5 часа. Ако изберете по- чести захранвания, по- бързо ще получите активен квас.
Кога квасът е жив?
Ще разпознаете, че сте добили активен квас по балончетата, които се издигат към повърхностт на сместта. В своя пик активният, жив квас бълбука и се движи. Това е моментът, в който успешно замесвате жив хляб с квас.
Как се съхранява квас?
Веднъж създали квас не е нужно да го използвате веднага. Можете да"го приспите" като добавите брашно докато го превърнете в твърда, неронлива маса. Оформете я на малки, обли топчета (1-2) см, които оставете да изсъхнат на стайна температура. Така правите сух квас.
Квас можете да съхранявате и в хладилника. Добавяте брашно, докато се сгъсти до нетечно състояние и го оставяте да си спи в хладилника.
Независимо дали е сух или съхряняван в хладилник, можете да го съживите винаги, когато пожелаете. Добавете топла вода, докато получите смес с гъстота между тесто за плалчинки и кекс и направите едно захранване, с което да събудите живинките. Когато сместта започне да се движи и балбука можете спокойно да я вложите в хляб.
Какво се прави с квас?
Много вкусни неща!
Домашен хляб, който има леко киселеещ, особен вкус и е прекрасна, здравословна храна. Бисквити, соленки, палачинки и всякакви други тестени вкусотийки.
Квасът има приложение и като решение на кожни проблеми. Силен е и би било добре, когато го нанасяте върху засегнати области по тялото и лицето си да го размесите с хума и да напоите със сместта тампони марля. Тях можете да оставите да почиват върху местата, които лекувате за по 5-7 минути, веднъж седмично, докато разрешите проблема. Ако усетите парене или упорито щипане- вероятно кожата ви е силно чувствителна и е добре да се фокусирате върху използването на своя квас за замесване на вкусни и здравословни тестени радости.
www.sunmoon.bg/
media.framar.bg/%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5...B5%D0%BF%D1%82%D0%B8
За нас
Подкрепете ни!
Ако желаете да подпомогнете Движението, свържете се с нас чрез формата за контакт. Ще Ви предоставим информация за възможните начини да го направите.