Сказание Дъщерята на Хана

преди 17 години 8 месеца #33360
Има ли текста в интернет? И ако не бихте ли го качили?

Иначе също се интересувам и от критически матерял по епоса, и сравнение между него, и сказанието за чулман - паралели, разлики, такива нещица.

Но първо бих желал да се запозная с текста, ама от търсенето в google не излезнах късметлия.

Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.

преди 17 години 8 месеца #33361

sirma44 писа: Има ли текста в интернет? И ако не бихте ли го качили?

Иначе също се интересувам и от критически матерял по епоса, и сравнение между него, и сказанието за чулман - паралели, разлики, такива нещица.

Но първо бих желал да се запозная с текста, ама от търсенето в google не излезнах късметлия.

Погледни тук:

На руски:
ziezi.net/volga/agato.html

На български - книги:
www.books.bg/book.php?ISBN=9789543610174

www.helikon.bg/?act=books&do=detailed&id=641351

www.bgbook.dir.bg/book.php?ID=1611

www.knigabg.com/index.php?page=book&id=5184

преди 17 години 8 месеца #33365
Здравей,

Значи на руски е изключено да чета, не сме в онези тъмни години. Руският е език на поробители, и на роби. Аз не искам да съм от нито едните нито другите.

Видях и другите линкове, но аз смятъм че знанието не може да се таксува с пари, и по тази причина търся безплатните алтернативи. По тази причина не купувам вестници, не плащам за кабелна, и интернета ми съм си го прихванал по втория начин пиратски!

Та ако някой наистина има текста на български от вас, качен в интернет, или е готов да го преснима и да го качи тук, ще бъде добре.

Уверявам ви че този труд би се отплатил десетократно в бъдеще, поради все по големия интерес към българска митология.

преди 17 години 8 месеца #33366
Освен това не искам да се бърка художествената творба на българиста Мусагин Хабибулиб който е написал роман с същото име. Подразбира се че търся епоса.

преди 17 години 8 месеца #33367

sirma44 писа: Та ако някой наистина има текста на български от вас, качен в интернет, или е готов да го преснима и да го качи тук, ще бъде добре.

Уверявам ви че този труд би се отплатил десетократно в бъдеще, поради все по големия интерес към българска митология.

Ами след като не се намира безплатно - качи го ти и да бъде безплатен за останалите в нета. Направи жертвата.
Все един трябва да се жертва за идеята първи.
Няма нищо на 100% безплатно.

И аз съм сканирал цели книги и съм ги пущал в нета. Погледни за пример Спиралата или Извори - едва ли са получили без труд базата си от книги. Това е общ голям труд за полза роду.

преди 17 години 8 месеца #33368
Нали затова именно пускам тема, защото вие тука сте уж специализирани в материята и е вероятно някой да има тази книга вече. Ако ми се даваха 4 лева, изкарани от системата на обръщение на парите и спестени, за някаква хартия, при положение че има дори един вариант да се избергне разхода и финансирането на финансовата криза дори, то аз го избирам.

Пак казвам, ако я имах, щях да съм я качил отдавна, както съм качвам части и приложения от различни книги за мой приятели по заявки когато обаче са ми били под ръка с моят цифров фотоапарат, от различните библиотеки и архиви.

Сега обаче случаят не е такъв, и понеже сайта не е толкова малък макар че пишат само 5 човека, ако някой от всичките гости си е направил труда да си купи книгата, и има нервите да го преснима с скенер, фотоапарат, или дори на ръка да препише текста, то нека знае че ще съм му много задължен.

преди 17 години 8 месеца #33542
а не знаете ли, че правилно е ДЪЩЕРЯТА НА ШАН, не на ХАН !!
поне това научете...

преди 17 години 8 месеца #33543
Да размахваш назидателно пръст към нас още на първото си мнение не говори добре, но ... Не е ли по-добре да обясниш защо мислиш, че е правилно Шан, а не Хан? В руската версия се използва първото, но в българските преводи е винаги второто.

преди 17 години 8 месеца #33544

slartie писа: а не знаете ли, че правилно е ДЪЩЕРЯТА НА ШАН, не на ХАН !!
поне това научете...

Има едно кратко литератирно четиво на пазара - Еволюция на звуковете Ш, Х, К, КХ - опираща до този въпрос.

В различните времена и епохи титлата се е произнасяла различно, като в Волжка България звукът е бил - Х, в дунавска - КХ, в Кубратова - К, а в прародината на Народа Динлин, създал по късно Баллхара при миграция на изток, титлата е била ШАН.

Така че това е ДОВОЛНО БЕЗСМИСЛЕН СПОР.

преди 17 години 8 месеца #33547

sirma44 писа:

slartie писа: а не знаете ли, че правилно е ДЪЩЕРЯТА НА ШАН, не на ХАН !!
поне това научете...

Има едно кратко литератирно четиво на пазара - Еволюция на звуковете Ш, Х, К, КХ - опираща до този въпрос.

В различните времена и епохи титлата се е произнасяла различно, като в Волжка България звукът е бил - Х, в дунавска - КХ, в Кубратова - К, а в прародината на Народа Динлин, създал по късно Баллхара при миграция на изток, титлата е била ШАН.

Така че това е ДОВОЛНО БЕЗСМИСЛЕН СПОР.

Но е важно като уточнение. И китайците го възприемат Шан, при нас е Кхан (според Добрев и някои други, по-твърдото Кан), но аз си държа на Кхан, не съм германец, да си чупя зъбите. Дъхавото "Х" е много важно. Някои твърдят, че то е източно, но за мене то е древен изказ от Балканите.
Иначе при китайците си остана "Шан Ди" - Върховен Господар, Висш Владетел или Тиен Шан - господството на Небето или Небето-Господар, с което те ограничават Абсолютността му, но това е тема на друга дискусия. При нас се превръща в Кхан Ди (или Диу, Деус), ако трябва да се изговори.

Подкрепете ни!

Ако желаете да подпомогнете Движението, свържете се с нас чрез формата за контакт. Ще Ви предоставим информация за възможните начини да го направите.