Още за "плочката на Сабазий"от Беланташ

преди 9 години 3 месеца #53024

Йордан_13 писа:

Въло писа: Според мен тайните на Беланташ тепърва предстоят да бъдат разкрити.Но за тази цел трябва да се разглежда като цяла светилищна система.Като започнем от пирамидлания върх Попа и околните пещери от Добростанския масив с култов характер, мине се през Питвото,Ин-кая,върховете Турската кула,Саит върх и Проглед, по-нататък Караджов камък,Кръстов връх и така кръга се затваря.И в центъра на този своеобразен кръг се намира Беланташ, главното Светилище,заобиколено от по-малки такива.

Такъв обход е правен. Разбира се, останаха непосетени места по линията, която визираш и въпросителни по други, които явно, ще трябва да бъдат посетени втори път. Технически нещата се случват трудно, затова обходът е правен парче по парче. Иначе винаги съм мечтал за маниак, с който могат да се отнеса в подобни райони, примерно цяла седмица. Ден, два не са достатъчни. Затова стига да са налице чисти намерения по въпроса и изследователски интерес, аз съм готов да се завърна в района и да ръчкаме здраво.

Имам идея за обход, но немога да пращам лични съобщения.

Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.

преди 8 години 11 месеца #53352
Веда Словена. (За Енюв ден, стр.151)

Върна са Друида завърна
Та си фафъ града утиде,
Фафъ града при царе,
Та му вели ютговори:
«Фъ гора самъ, царю, фафъ планина 35
Сега малу три месеца,
Я си фафъ гора ни дойде
Да си ма, царю, питашъ
Да си ма, царю, прашишъ
Що си фафъ гора чинамъ. 40
Дойдохъ ти, царю, фъ сарае,
Тимбихъ ти, царю, чинамъ:
Ду ниделе фафъ гора да дойдешъ,
Да дойдешъ, царю, съсъ първу любу;
Хемъ да си карашъ руди йовни 45
Руди йовни факли йовци,
Та ми ги курбанъ колешъ,
Язъ си та дарба даре
Другида вейка целнива—
Млада си враче, царю, станалъ, 50
Врачишъ, царю, и си лечишъ,
Та са пу земе фалишъ!

Малки хми моми малки Друиди,
Седналъ ми царе фъ сарае,
Друида му вейка на рока,
Чи си е станалъ млада враче,
Та си врачи и си лечи. 200
Дуръ са моми завърнали,
Малки са моми малки Друиди,
Малки са Друиди малки врачинки,
Та си фафъ града врачетъ.
Утъ тога са врачинки устанали, 205
Та си врачетъ и си целетъ.

Друида: била Богица, коя-то седела въ гора-та и лекувала секакви болести.
Вица: украшение на глава-та.

Къцна си Друида вейка утъ дъру
Та си ми царе дарба дарува,
Дарба дарува стара кмета: 155
Иди си, царю, фафъ града,
Седи ми, царю, фъ сарае,
Сега си, царю, млада враче,
Врачишъ, царю, и си лечишъ,
Фала ти, царю, пу земе!

преди 8 години 11 месеца #53360
Днес се завърнах от петдневно пътуване из Източните Родопи. Тъжната равносметка от тези дни е че в този раион българинът е чужденец. Във всяка махала-джамия, всяка втора кола по пътя-с турска регистрация, по улиците и заведенията на Кърджали и по малките градове се говори турски, но затова пътищата към светилищата в раиона за мое учудване се оказаха нови и финансирани от ЕС проекти, като това към Орлови скали до Ардино, както и до бившата хижа Боровица на яз. Кърджали, която се оказа хотел, вероятно собственост на някои турчин. Опитът ми да посетя пещерата Утробата 2 дни поред се оказа безуспешен, първият ден се изля пороен дъжд, точно при пристигането ни, а на следващия -мъгла. Освен това от хора в хижата-хотел разбрах че самата еко-пътека е запустяла, което обаче не е пречка на някакъв “шаман“ с руско име и “неясен“ произход да се подвизава там, по справка от Интернет, вече 3 г.
Накратко -земите български фактически вече не са такива, а в светилищата са се самонастанили чужденци и се прави възможното български крак да не стъпва.

преди 8 години 11 месеца #53361

Dennitsa писа: Днес се завърнах от петдневно пътуване из Източните Родопи. Тъжната равносметка от тези дни е че в този раион българинът е чужденец. Във всяка махала-джамия, всяка втора кола по пътя-с турска регистрация, по улиците и заведенията на Кърджали и по малките градове се говори турски, но затова пътищата към светилищата в раиона за мое учудване се оказаха нови и финансирани от ЕС проекти, като това към Орлови скали до Ардино, както и до бившата хижа Боровица на яз. Кърджали, която се оказа хотел, вероятно собственост на някои турчин. Опитът ми да посетя пещерата Утробата 2 дни поред се оказа безуспешен, първият ден се изля пороен дъжд, точно при пристигането ни, а на следващия -мъгла. Освен това от хора в хижата-хотел разбрах че самата еко-пътека е запустяла, което обаче не е пречка на някакъв “шаман“ с руско име и “неясен“ произход да се подвизава там, по справка от Интернет, вече 3 г.
Накратко -земите български фактически вече не са такива, а в светилищата са се самонастанили чужденци и се прави възможното български крак да не стъпва.

В Източните Родопи, отдавна е така и по принцип на мене не ми прави впечатление, отдавна когато ходим там. Североизтока около Провадийско в това отношение е още по-зле :-D
Колкото до хижа Боровица, дано не греша, но мисля, че тя преди да бъде дадена на местните е стопанисвана от Пловдивският университет. Не е лошо място. Затова срещу нея, от другата страна на язовира е вилата на бившият ректор на ПУ, Огнян Сапарев.
Дъждът бе моя поръчка. Бях си поръчал в Пловдив около 100 л., кв. метър, падна 86. Просто ми писна от сушата и жегата.

Посетила си вече провалените светилища, понеже светилища, които стават масово посещаеми, за мен са вече провалени.
"Шаманът" там не е случаен, вероятно е агент на ГРУ, Русия. Иначе, един ден ще го махнем оттам, не му е бащиния.
Местните "български турци" ходят по светилищата, ако има "мара", иначе не са чак толкова надъхани, по тях.
Източните Родопи са Магия. Винаги искам да ходя там. Никога няма да ги дадем на Турция.

преди 8 години 11 месеца #53379

Посетила си вече провалените светилища, понеже светилища, които стават масово посещаеми, за мен са вече провалени.

Колкото повече провалени светилища, толкова по-добре за режима. Новата стратегия на ГЕРБ;

Тиквата 29.09.2017, стенограма за Провадия;
"Сега само да стане готова новата концепция за туризма, ще привлечем действително нов тип туристи, които с една добра реклама, с показване…Казваш, че на солниците 1300 ученици са отишли – Вълчев, наблюдавай ги тези неща: да влизат в учебниците, да отиват да ги гледат децата.
Казвам ви: като го видиш с очите си, е съвсем различно от това да ти го разкажат. Не откривам някаква голяма тайна. Просто уникални неща има... Пет хиляди години преди новата ера! Точно Провадия, солниците, старият завод. Финансираме всяка година много активно, много помагаме. Това е проект, който се работи вече над 15 години, стигнал е ниво на социализация – вече да влизат хора, да разглеждат. Изключителен е“

Предишните преди ГРОБ си гледаха далаверите и не ги интересуваха много светилищата. Тогава концепцията на властта беше "какво им търсите на тия камънаци?". И пълна информационна завеса над опитите ни да открием на българите истинското им минало.

Групировката ГЕРБ обаче коренно измени тактиката си. Те надушиха, че по древните ни обекти може да изкарват пари, да пълнят кметовете им по места гуши и пуснаха говедата. Така да се каже "културен туризъм".
Резултатът - входни такси, увесени шалвари (Сборяново), икони, свещи и дървени кръстове (Мадара, Яйлата, Щутград). Преместени камъни (Беглик Таш) и бутафорни сгради (Плиска). Пълна катастрофа!

Идеята за тази вакханалия обаче не е на Тиквата, тя идва от по-високо място. От господарите му илюминати с техните кабалистични, езотерични практики. Те знаят, че ако не могат да победят истината, могат да я затулят с фалшификати! Те знаят каква сила представлява енергийно-информационното поле, какво представляват древните светилища и каква заплаха носят за тяхната система.
Поради това - дайте да унищожаваме, да прогоним природните енергии оттам, както и тия, които могат да ги активират и да разрушат статуквото им.

преди 8 години 11 месеца #53380
Това бе стратегията на "Борисов 2". В "Борисов 1" Тиквалан Бокванапутр само наруваше на археоложките: 'Слагайте им калориферите и да си събират керемидките". Тук е ясно, че има илюминатска намеса. В този цитат, не можеш да познаеш Тиквалан какъв историк е станал :-D
Затова се наложи "Борисов 2" да падне, и това не значи, че и "Борисов 3" няма да си отиде скоро, въпреки нежеланието и огромното желание за власт на Валери Симеонов.

преди 7 години 10 месеца #54417
Това изображение, на пръстена е сходно с това на "Плочката на Сабазий" от Беланташ.

Иманяри и ДАНС-аджия в схема за... златно съкровище
Опитът им за кражба бил осуетен, похвали се премиерът

Прочети още на: www.dnes.bg/politika/2018/10/10/imaniari...o-sykrovishte.390139

преди 7 години 6 месеца #54740
"Тук е добре да се оформят две работни хипотези. Едната е, че Питвото е ситуирано като прорицалище ведно с това в Делфи и втората, за мен, по-вероятната е, че Питво над село Врата е по-древното прорицалище, чийто идеен модел е пренесен след това в Делфи. Идеен модел, защото засега на скалният масив Питво не е открит сграден фонд, храмът е самата скала, самата природа, самият рид, самата планина."

Артемида, която се занимавала с лов, останала девствена, а Аполон изучил гадателското изкуство от Пан, сина на Зевс и Хибрис и отишъл в Делфи, където дотогава прорицавала Темида. Понеже пазителят на прорицалището, змеят Питон му попречил да влезе вътре, той го убил и получилпрорицалището. Скоро убил и Титий, който бил син на Зевс и дъщерята на Орхомен - Елара. Зевс бил похитил Елара и от страх пред Хера я скрил под земята, а роденият от нея огромен Титий извел на бял свят. Този Титий видял Лето, която отивала към МЕСТНОСТТА ПИТО и обхванат от страст, я отвлякъл. тя се развикала към децата си за помощ и те го пронизали със стрели. Затова Титий бил наказан дори и след смъртта си - В Хадес лешояди му кълвели сърцето.

Аполодор, Митологическа библиотека, стр.31

Подкрепете ни!

Ако желаете да подпомогнете Движението, свържете се с нас чрез формата за контакт. Ще Ви предоставим информация за възможните начини да го направите.