Великата Перистица

преди 14 години 8 месеца #43310
Голямата звездна карта на платото

Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.

преди 14 години 8 месеца #43311
Вероятния първи символ за храм от "култова масичка" - ранен неолит

Египетския йероглиф "Пер" - "къща/дом, храм"

"Пер-аа" - "фараон"

Богинята Нейт с подобието на стълб над главата си

Нейт с лъвска глава и вертикалното подобие на стълб върху нея

Светилище на Перун (Перин) с побит дървен антропоморфен стълп в центъра му (в днешни времена)

преди 14 години 7 месеца #43576
Перистилът на скалният връх

преди 14 години 2 месеца #43971
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΤΣΑ-Гълъбица ot tuk idva imeto.

преди 14 години 2 месеца #43974
Йордан много хубаво и изчерпателно е обяснил откъде идва и през какви промени преминава името Перистица. Трябва да се чете внимателно и с разбиране. Написал е цял научен труд с аргументи и препратки. Шапка му свалям за ерудицията и трудолюбието, с което изследва, описва и илюстрира древните български светилища! Благодаря ти, Йордане!

преди 14 години 2 месеца #43975

psaxtiris писа: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΤΣΑ-Гълъбица ot tuk idva imeto.

περίστῡλος - «заобиколен с колони» . Много знаеш, ама си грък и съвсем скоро ще се озовеш в положението да ми дойдеш като ратай на нивата. Имам още една мотика и за тебе. Там ще обсъдим гълъбица ли е или нещо друго. Колко сиртаки има да друсаш из картофените ми ниви :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D

преди 10 години 8 месеца #51358
На първо време, снимките от Албума, можете да видите, тук. Профилът е обществено-достъпен и би трябвало да се вижда от всеки, дори без регистрация във фейсбук. По-късно, ще ги кача и в сайта. Вероятно, сме нямали място на сайта и съм ги бил прехвърлил, преди 4 години от самият профил, линковете са умрели и снимките изгорели :-)

web.facebook.com/jordanstajkov/media_set...37.1252923731&type=3

Подкрепете ни!

Ако желаете да подпомогнете Движението, свържете се с нас чрез формата за контакт. Ще Ви предоставим информация за възможните начини да го направите.