За чалга-борците и историческата правда

преди 15 години 1 месец #42392

33 Тогава Тангра нареди
на алп Хурса: "Внедри, вложи ти Огъня в човека пръв -
това е моят светъл дъх!"
34 Така у хората душа
създаде Тангра. А пък тя безсмъртна е! И век след век крепи тя земния човек.

Неразбрах какво е общото между божествения дъх, безсмъртната човешка душа и Бога в човека. Кой е казал, че душата трябва да е Бога в човека, за да е безсмъртна? :shock: :frown2: Според мен може да си е напълно човешка и пак да е безсмъртна без да има никакъв Бог в нея. Проблем ли е, ако е така? :hmm:

Те, това е Бога в човека, вътрешната оренда.

Орендата си е оренда, тя няма общо с Боговете или Бога в нас. Не ги смесвай нещата.

Бъдещия човек, не е човека на колене, а човека с криле!

Никой не е казал, че бъдещият човек е човек на колене. Написах, че човека е слепец и слепец ще си остане, защото не вижда пътя. Ако не разбираш кво значи ПЪТЯ, кажи ще ти го обясня по-просто как аз го разбирам. Може и на теб да ти просветне. Тая тънка "източна" философия май не виерее много по нашите ширини. :frown2: :mad2:

Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.

преди 15 години 1 месец #42394

Necromant1 писа:

33 Тогава Тангра нареди
това е моят светъл дъх!"
34 Така у хората душа

Неразбрах какво е общото между божествения дъх, безсмъртната човешка душа и Бога в човека. Кой е казал, че душата трябва да е Бога в човека, за да е безсмъртна? :shock: :frown2: Според мен може да си е напълно човешка и пак да е безсмъртна без да има никакъв Бог в нея. Проблем ли е, ако е така? :hmm:

Орендата си е оренда, тя няма общо с Боговете или Бога в нас. Не ги смесвай нещата.

Бъдещия човек, не е човека на колене, а човека с криле!

Никой не е казал, че бъдещият човек е човек на колене. Написах, че човека е слепец и слепец ще си остане, защото не вижда пътя. Ако не разбираш кво значи ПЪТЯ, кажи ще ти го обясня по-просто как аз го разбирам. Може и на теб да ти просветне. Тая тънка "източна" философия май не виерее много по нашите ширини. :frown2: :mad2:

Това, че според тебе е така, не значи, че е така :hammer: :hammer: Какво е общото? Че са едно и също. Божествения дъх или Диханието я оживотворява и я прави безсмъртна. Този Дъх е Орендата вътре, т.е. Духовната Сила вътре, която на първия етап, само оживотворява, но в следващите обожествява. Ти не ги разбираш тия работи, мойто момче. Идеята да се вдъхне Дихание, не е само да се съхрани сътвореното - човека, като вид, да му се даде трайност и неунищожимост чрез душата, а да стане той същност от Същността, а не просто творение. Човека не е просто творение, той същност от Същността, която се завръша към Създателя си и изразявайки го на земята. Иначе, никоя Сила не би си играла да създава творение от плът, което да е само нейно оръдие. Ако е само оръдие на своя Създател, той не би могъл да го призовава, нито да го осъществява.
Твоите разбирания за тези неща са меко казано примитивни, особено "източната философия", която ние преподадохме на тия с дръпнатите очи, ама те я разбраха, колкото можаха. Толкова си може тая раса.
Бог е и вътре в човека, защото не може да е навсякъде - в тревата, в камъка, из всеки атом на Космоса, а да не е Сам в Себе Си в планетната материя т.е. в човека.
Когато спи, несъбуден вътре в човека, тогава човека се явява статичен магнитен център и приема енергия отвън-навътре. Тогава обстоятелствения свят, външните сили имат власт над него и той е напълно зависим от тях. Това е трансцедентния Бог, така се създава идеята и представата за него, тогава йерархиите имат власт над него и той им се води съподчинен. Но това е, докато расте. Така е и с бебето, докато расте. Но когато се Събуди вътре в човека, този Огън, както е посочено много точно в "Сказание за дъщерята на хана" и започне да се издига по колелата, човека се освобождава и става все по-малко зависим от външните йерархии, обстоятелствения свят, започва да става творец, а не консуматор. Затова говорим за Издигане на Орендата или по-общо казано за Издигане на Събудения Бог в човека. Твърде е просто, за да не бъде разбрано. Това е Вътрешния Спасител или айде, да кажем Вътрешния Освободител. Не чакаш някой отвън да дойде и да те спаси, а той като дойде, да ти сложи още два реда пранги.
Тогава си съвсем наясно, че когато този Огън, този Божествен Дъх, това Дихание, с което Бог Сам Себе Си вгражда в човека започне да гори, да дава Светлина, е как може човека да бъде сляп? Никога. Значи ясно е, какво трябва да се направи, за да не бъде човека сляп. Но точно политико-икономическите системи и религиозните системи, не искат това. Те не искат това, искат човека винаги да бъде сляп. А като е сляп, той е кротък, защото има нужда от водач, който да го води, има нужда от трансцедентното да му посочи Пътя. Така те осмислят съществуването си. Но човека, не е създаден, за да им осмисля съществуването, а те да му служат. Затова ще има обрат. Орендата ще започне да се търси и издигат отвътре и човека ще започне да дава енергия отвътре-навън, а не само да консумира. Тогава консуматорското планетно общество, ще умре от само себе си.
Та на твоя призив, да ме просветлиш, посочвайки ми Пътя, само едно ще ти кажа: "Ако няма Път в гората, аз сам ще го създам, защото знам, къде отивам".

преди 15 години 1 месец #42397
Няма да се разберем с тебе, щото сигурно си има причини да е така. Ся ще ти го обясня подробно кво е пътя и що по пътя си човека е сляп и какво точно имам в предвид като казвам, че човека е сляп. Щото като кажа, че човека е сляп ти започваш да виждаш хора, които не знаят и не разбират божествените закони на Вселената и йерархията. Това се учи, то не е нещо, което е неразбираемо за човека и нещо, което да не може да се възприеме. Говоря за нещо, което е много различно, което се нарича ПЪТ в живота.
Може би си чел или чувал, че в някои от традиционните индиански въжделения по въпроса за чакрите те казват, че съществува чакра на гърба на човека, сива на цвят, от която излизат нишки, с които човек се свързва с останалите хора в неговия живот. Представи си, че всеки човек, който видиш в живота си се свързваш с такава нишка. Тоест ние сме в една голяма плетеница на живота, която ние постоянно дърпаме, дърпаме тези нишки, с които сме свързани. Дали това става докато мислим, чувстваме, изразяваме емоция или желание ние дърпаме тези нишки. Тези нишки са нашето бъдеще, тези нишки след като се изплетат в нещо постоянно са нашето минало. Всеки може да види своето минало. Всеки може да се обърне назад и да погледне от къде е минал и какво е направил, какво му се е случило. Всичко това, което му се е случило е извървяния ПЪТ в живота му. Но този път той го вижда, като едно свое минало, а как можеш да видиш тогава какво ти предстои в твоето бъдеще? Т.е. твоето лично бъдеще, това което ти се случва след всяка изминала минута е една мистерия. Ти не можеш да видиш всички подробности от твоето бъдеще. Ти си СЛЯП! Ти си СЛЯП докато вървиш по ПЪТЯ! Тези нишки и възли, които следва твоят живот и които са те омотали (не само теб, но и всички хора по света), те те дърпат в някаква посока, който условно можем да наречем поток. Естествено този поток не е предопределен, ти можеш да го промениш проявявайки воля в различни ситуации, може някой друг човек, който влияе на твоя поток да го промени с неговата воля, затова аз смятам (и не само аз), че съдбата може да бъде променена. Представи си, че всеки човек има психологически профил и начин на поведение и взимане на решение. Това поведение разрешава да се създаде условен модел на вземане на решение на бъдещи ситуации и по този начин до определен период или отрязък в бъдещето да се прогнозира какво би могло да ти се случи. Така наречените видения, предсказания или видове мистицизъм, които показват какво е бъдещето, те всъщност показват най-вероятната развръзка, на базата на твоя модел и модела на всички останали замесени в ситуацията. Най-лесно е да се промени съдбата на 1 човек, а най-трудно на цялото човечество. Защото представи си, че пътят на един народ е един доста голям тренд и той не зависи само от промяната и волята на един, а от промянта и на т.нар. критична маса, за която толкова се говори в този сайт.
След всичко това, което написах за тия нишки и тая съдба, се опитвам да ти кажа защо хората са СЛЕПИ на ПЪТЯ, защото те не виждат какво предстои всеки един следващ момент. Той може да бъде определен до определени граници с различни средства на мистиката, но никога точно и конкретно определен. Никога не можеш да кажеш, че нещо ще се случи със сигурност или не. Затова резултатите в спорта, особенно колекивните такива са най-трудно прогнозируемите, защото там фактора ВОЛЯ, е най-силен и никога незнаеш, кой точно ще се напъне и ще надскочи себе си и как ще повлияе на резултатите и обратното - кой кога ще се издъни. Там най-трудно се фащат нещата и затова му се казва просто шанс или тото или Божа работа.
Надявам се да си разбрал, че пътя значи всичко онова, което ти предстои да ти се случи и понеже незнаеш какво ще ти се случи ти си един голям СЛЕПЕЦ. Е представи си че има същества, които виждат тези нишки и винаги са подготвени за тях... за бъдещето. Тия същества ги наричаме БОГОВЕ и колкото по-висш в йерархията е един Бог, толкова по-надалече вижда нишките и възлите в живота. Затова на практика те са безпогрешни и правят всичко, което зависи от тях. И го правят достатъчно качествено и добре. Нещо, което аз и ти не го можем.
Надявам се да си разбрал каква е разликата между бога и човека и защо човека НЕ Е бог. В творчеството няма нищо божествено, защото то в общия случай е нещо, което не се предвижда и затова се нарича вдъхновение и въображение. Естествено има богове с избодени очи, т.е. слепи, но те са изсключения и вероятно са създадени поради тази причина да живеят повече като хора отколкото нато някви по-висши създания. :aham: Може би са двигатели на прогреса или нещо такова, но те са изключения - изключения от правилото.
Повече не смятам да говоря по темата. Мисля, че казах това, което имах да кажа. Надявам се да съм го обяснил достатъчно простичко, за да може да се разбере.

преди 15 години 4 седмици #42400
Надявам се да си разбрал, че пътя значи всичко онова, което ти предстои да ти се случи и понеже незнаеш какво ще ти се случи ти си един голям СЛЕПЕЦ. Е представи си че има същества, които виждат тези нишки и винаги са подготвени за тях... за бъдещето. Тия същества ги наричаме БОГОВЕ и колкото по-висш в йерархията е един Бог, толкова по-надалече вижда нишките и възлите в живота. Затова на практика те са безпогрешни и правят всичко, което зависи от тях. И го правят достатъчно качествено и добре. Нещо, което аз и ти не го можем.
Надявам се да си разбрал каква е разликата между бога и човека и защо човека НЕ Е бог. В творчеството няма нищо божествено, защото то в общия случай е нещо, което не се предвижда и затова се нарича вдъхновение и въображение. Естествено има богове с избодени очи, т.е. слепи, но те са изсключения и вероятно са създадени поради тази причина да живеят повече като хора отколкото нато някви по-висши създания. smil4334ac775281d.gif Може би са двигатели на прогреса или нещо такова, но те са изключения - изключения от правилото.
Повече не смятам да говоря по темата. Мисля, че казах това, което имах да кажа. Надявам се да съм го обяснил достатъчно простичко, за да може да се разбере.
=======================================================

Човека още не е бог, но един ден ще се изкачи на върха на Световното дърво, където никой алп не е достигал, защото човекът, това е самият Бог, разгръщащ Сам Себе си в планетната плът. Новия Слънцеград ще донесе зримост на това, там, това, дето ти казвам, ще се види, т.е. ти ще видиш човека-бог и как алпите му служат. Творчеството е основната Божия пулсация в човека. Новия Слънцеград ще даде видимост на Диханието, което е вложено в човека, т.е. на Бога в човека. Всъщност той самият е това извадено в живот Дихание, т.е. ние този Огън, дето Тангра чрез Хурса го вдъхва в човека, ще го видим, Той ще излезе! Тогава Слънцето и Луната ще отпаднат, т.е. трансцедентното властвало над човека, няма вече да има власт над Бога в него. Това предстои да го видиш, затова е безсмислен всеки спор, в това съм съгласен, както е безсмислен спора за прозвището "Тангра", тъй като тогава ще се види и чуе "Името му", и то ще е нарицание на човека-бог. Всякакви философски спор е безсмислен наистина. Но първо трябва да умре консумативния човек.

преди 15 години 4 седмици #42401
Най-лесно е да се промени съдбата на 1 човек, а най-трудно на цялото човечество. Защото представи си, че пътят на един народ е един доста голям тренд и той не зависи само от промяната и волята на един, а от промянта и на т.нар. критична маса, за която толкова се говори в този сайт.
=======================================================

Волята на Единия е важна, тъй като създава тласъка, необходим да се спре инерцията на съществуването и да се потърси живота. Социологията е съществуване, кариерата е съществуване, личната амбиция е съществуване. Тъй, че ако досега съдбата на народите се определяше от външни сили и ги ограничаваше в тяхната божественост, оставяйки ги само в човешкото, по-натам Пътя им ще се определя от Бога в тях, защото Той е самият Път.

преди 15 години 4 седмици #42405

Necromant1 писа:

33 Тогава Тангра нареди
това е моят светъл дъх!"
34 Така у хората душа

Аз не разбрах от тоя ферман по-горе каква точно теза застъпваш, но да ти напомня, че ние не дискутираме хипотези и това е сайт за тенгрианство, а не философско-езотеричен подобно на Xnet.bg. Смешно е да се изжвяваш като последна инстанция, защото срещу себе си нямаш лапетии. Йордан ти е цитирал "Сказание за Чулман" и не знам с него ли спориш или с древния автор на епоса, който си го е написал пределно ясно. Неслучайно оттогаз българите се зовем ХОРа.

А това "Орендата си е оренда" е направо бисер или другяче казано, словесна тафталогия. От сорта на "Това е така, защото е така"
А дали няма общо с Тангра - аз пък ще ти кажа че има, и още как!. Има толкова общо, колкото Светия Дух с Бога в светата Троица. Ако имаш някакви проблеми и с това, не го е измислил Йордан, спори с Йоан Богослов и Благовестието. Добре си решил да не пишеш повече по темата, щото не знам дали има някой, който да те разбира какво искаш да кажеш. Съмнявам се и ти самия да се разбираш.

преди 15 години 4 седмици #42407
Надявам се само един ден да прогледнете, че вие живеете за Боговете (алпите), а не те за вас. В човека няма Бог. Човека е Бог в някои видове атеистичен сатанизъм. Ако си мислите, че боговете не могат да творят, просто се огледайте в цялата природа на Земята, какво е било, какво е сега и какво ще бъде... Тая природа е цялта изтъкана от божественото творчество на множество богове. Изобщо не сме единствените дето свирим, пеем, рисуваме и ваем скулптури. Нещо сте се объркали.
:mad2:

Почвайте да проглеждате по-рано, че пътя ви свършва така много бързо... дечица... :clap: :mad2:

преди 15 години 3 седмици #42409
"И Бог създаде човека по свой образ и подобие" какво е според теб? В случай, че не се приема буквално, а на едно макрониво не е ли божествения дъх или дух това подобие?
И всъщност алпите като духовно по-еволюирали същества не се помагат ли, служат ли те за духовното издигане на останалите? Тогава кой на кого служи?
"Тая природа е цялата изтъкана от божественото творчество на множество богове."
И как стигна до извода, че са много или малко? И въобще що за прякор е това Призоваващ мъртъвци? В страницата посветена на монотеистична слънчева вяра ми се струва крайно неуместно.

преди 15 години 1 седмица #42496
Един добър отговор на въпросното писмо от човек на име Петър Танов. Групата създала въпросното писмо е във Фейсбук и се нарича " 5-те лъжи за историята на България и Българите". Явно, за тях, Тенгрианството е една от тях :hammer: :hammer: :hammer:
====================================================

Съгласен с няколко забележки! Началото на "Българите" не трябва да се обвързва с толкова късен исторически период и още повече с християнството и процесите в Рим и Европа! Те не ни трябват за да доказваме идентичността си ! Както и Иран, Ирак, Авганистан...Второ ако има ПРИЗИВ и се очаква да се получат градивни резултати то какво прави например отричането на Тангризма? Това ли е най-голямата "лъжа"? Какво се цели с тази цел? Да се налива вода в мелницата на съвременото християнство? Според мен "вкарването" на негативизам по този начин само отклонява вниманието от по-важните проблеми. Въпросът наистина е дискусионен и не е толкова елементарен! В подобен Призив не трябва да се "вкарват" проблеми на космогеничните учения, религиозните практики и религиозноте противопоставяния. Достоина "лъжа" е 1300 годишната история на Българите ! Но дайте да видим как например Ганчо Ценов защитава тезата за 13 000 годишна история! Дайте да "натискаме" да се УТВЪРЖДАВАТ безспорни исторически истини - да се акцентува на РЕАЛНИТЕ, излезли от Земята, факти! Някой ми каза, че в Гърция изучават много подробно и дълго Омир! Макар, че там за гърци не се говори....Дайте да искаме нещо конкретно! Например децата ни да знаят наизуст предметите в тракийските "съкровища"....В учебниците да се описват всички значими открития по земите ни от последните години....И най-важното да не се допуска догматизма в образователния процес, колкото и да е опасна плоскостта....Иначе идеята за Призив ми харесва! Дори предлагам да "отворите" текста и Администраторите да съберат и отсеят мнения и от другите 600 и кусур членове на групата...Още веднъж - харесва ми идеята!!!

Подкрепете ни!

Ако желаете да подпомогнете Движението, свържете се с нас чрез формата за контакт. Ще Ви предоставим информация за възможните начини да го направите.