Jordan_13 писа: Шотландец. Шотландците са един народ твърде сроден със нас. Едни от малкото народи, които си имат гайди. Мисля, че и германците ги имаха, но да не греша.
След това, все ми се струва, че в древността, жените не са носили минижупи. Може и да греша. Но не вярвам, тогава да е съществувала някаква холивудска мода. А и не бива с холивудските модели, натикани пошло в съзнанието ни, да правим изводи за древнос
Не грешиш. Запазена традиция за свирене на гайда и до днес има в южна Германия (най-вече Бавария /например в североизточна Бавария, Oberpfalz / и части от Австрия, които "граничат" с Бавария) както и в Южна Италия и Чехия. За баварската гайда съм сигурна, че се изработва от ярешка или агнешка кожа.
В църквата на град Kirchgattendorf има изображение на гайда от началото на 16 век.
Жителите на град Selbitz са наричани по прякор "гайдарите"
-"Bockpfeifer". И града има на герба си гайдар.
Освен това има списание, което се нарича " Селбитцките гайдари" Срещат се и чисто баварски гостоприемници с названието "Гайдарите".
Интересно е, че не се твърди напоследък дори в Германия, че гайдата е шотландско изобретение, а навлиза тезата по различните медии, че гайдата идва именно от Балканския полуостров и "вероятно" е създадена от траките.
Тук картина от бавареца Албрехт Дюрер (реден в Нюрнберг) от 1514г., на която ясно се вижда гайдар. Баварският гайдар е облечен с типичните за тогавашното време дрехи : дълга одежда пристегната с колан в кръста и нещо като днешните "чорапи", но в много по дебел вариант.
*Имайки това в предвид може да се изкаже предположение, но само предположение, защото липсват доказателства, че фигурата на човек изобразена върху Мадарския конник е мъж с плитка и с по дълга одежда пристегната в кръста.
Това съобщение е редактирано от
trak на 15.10.2009, 14:59
Прикачена снимка (десен клавиш и view image, за да я видите)