Математик разкри уникална находка Гигантски каменни глави

преди 18 години 1 месец #30960
Като станали царе на Тива, братята решили да укрепят своя град. Само високата Кадмея, крепостта на Тива, построена от Кадъм, била защитена със стени, а целият останал град не бил защитен. Братята сами построили стената около Тива. Колко се различавал трудът на единия от труда на другия! Могъщ като титан, Зет носел грамадни каменни блокове, напрягайки всичките си сили, и ги трупал един върху друг. Амфион пък не носел каменните блокове; подчинявайки се на звука на неговата златострунна китара, камъните сами се премествали и се наслагвали на висока яка стена.

"Старогръцки легенди и митове", Кун, издание ИК "Ведрина", София, 1994 г, стр. 143, "Зет и Амфион"
Както се вижда, това е един популярен и достъпен източник. Просто не се чете от хората внимателно.

Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.

преди 18 години 1 месец #30961

Jordan_13 писа: Като станали царе на Тива, братята решили да укрепят своя град. Само високата Кадмея, крепостта на Тива, построена от Кадъм, била защитена със стени, а целият останал град не бил защитен. Братята сами построили стената около Тива. Колко се различавал трудът на единия от труда на другия! Могъщ като титан, Зет носел грамадни каменни блокове, напрягайки всичките си сили, и ги трупал един върху друг. Амфион пък не носел каменните блокове; подчинявайки се на звука на неговата златострунна китара, камъните сами се премествали и се наслагвали на висока яка стена.

"Старогръцки легенди и митове", Кун, издание ИК "Ведрина", София, 1994 г, стр. 143, "Зет и Амфион"

Както се вижда, това е един популярен и достъпен източник. Просто не се чете от хората внимателно.

Да, наистина звучи като плод на развихреното митологично въображение на древните, но колко 'легенди' се потвърдиха от т. нар. наука досега!...

преди 18 години 1 месец #30962

0tolerance писа: И друга една глава- този път лъвска(!) от южното ни Черноморие:

Бил съм на Ранули (Вълчаново кале). А това е още един от хората-лъвове, само, че от светилището край село Бенковски, Златоградско

преди 18 години 1 месец #30963

0tolerance писа:

Jordan_13 писа: Такъв конкретен пример е оставен в "древногръцката митология", където е дадено сравнението между Амфион и Зет. Бях го публикувал тук, навремето във Форума, този пример! Безсмислено е да се пита, как е правено нещо, когато имаме запис за това в древните митове. Това, че записът е под формата на "мит" или "легенда", не го лишава от достоверност!

Йордане, би ли публикувал пак този 'мит' или казал къде може да се прочете.

Напълно съм съгласен, че датировките на подобни обекти са пределно относителни. Археолозите убедено разправят, че щом керамиката е на 7000 години, значи цялото светилище, целият духовен комплекс датира от точно същото време. Това е приказка, предназначена за немислещи хора. Никой не е успял да датира изрязванията върху камъка и съответно никой не може да ме обори, ако аз твърдя, че са направени не преди 7, а преди 17 000 години. Няма намерена керамика на 17 000 години, нали. Ами много просто- керамика не може да оцелее толкова дълго време.
Присъединявам се към мнението, че Светилището е създадено от древните българи (пеласги, пелагри и пр.) с използването на техника, която им е била дадена, най-прозаично казано, Свише, преди Потопа и съответно разселението на част от тях на изток.
И друго- това не е единствената каменна глава в България, за да смятаме, че е плод на случайност или някакъв ограничен във времето технологичен 'взрив'. Нали не сме забравили човешката глава-символ на друго едно древнобългарско светилище:

Така е. Тези каменни глави са по цялата територия на България. На Беланташ има поне още една такава, подобна.

преди 16 години 6 месеца #38443
На 22.12.09 след инсулт е починал прoф. Тодор Бояджиев. Научих го днес. Господ си го е прибрал в добър ден. Едно само мога да кажа, че на всяка цена, ще доведем делото му в района на община Гърмен докрай.
Да му мислят, тие, които смятат да ни попречат. Няма да проявим никаква милост към тях.

преди 16 години 6 месеца #38445
Бог да го прости, човека.

В крайна сметка, как са пренасяни камъните? Не е с техника, не е и от извънземни с два, три, четири или шест пръста. Правено е от хора с пет пръста, които добре са владеели, силата на мисълта и са могли да обезтеглят материята. Така "обезтеглен" камъкът е лек като перо и може да бъде местен във пространството. За тези хора, построяването на това место е било, така, както днес малките деца редят сгради от своите конструктори.

Поемам риска да стана досаден с книгата на Терзийски от другата тема, но там е описано как съвсем научно гравитацията може да се избягва или да се използва с обратен знак - да отблъсква телата нагоре.
Затова не ми е трудно да си представя как колобър с въже тегли с една ръка плуващ във въздуха огромен камък, подобно на днешната гледка: дете дърпа балон с хелий.

Същото изумление би предизвикало ако преди няколко хилядолетия някой демонстрира общуване по мобилен телефон през 9 планини в десета.

Така, че невъзможното за нас е било възможно за други преди нас. Както и обратното.

преди 16 години 6 месеца #38448
Една от последните снимки, публикувани от професор Бояджиев при изследването на светилището "Градището".

Това е неоспоримо уникално. Този долмен, съставен от идеални каменни плочи, почти напълно запазен, съм виждал само в Сакар и Странджа. Има ги и в Източните Родопи. А такъв, запазен в Западните Родопи, това си е цяло научно откритие. Още повече, че в този район, съществува и протодолменната форма, от Сакар, в района на село Хлябово.

преди 16 години 5 месеца #38449

Затова не ми е трудно да си представя как колобър с въже тегли с една ръка плуващ във въздуха огромен камък, подобно на днешната гледка: дете дърпа балон с хелий.

Toва много добре е илюстирано в студиото на Йордан, което не знам защо не е качено тук

Нестинарството - огнеността на Саракта

Там беше разказан следния случай. Че от Могилата над село Долно Ябълково, огромният камък е бил преместен отвъд Влахова долина до сегашното му място - на няколко километра. Просто така, една сутрин, камъкът-пазител над селото го е нямало и са го открили скрит навътре из полето. Най-вероятно от съображения за сигурност. Снимката на "Големия камък" е дадена, показано е и първоначалното място, една селищна могила на високото над селото, заобиколена от стари дъбове.
За да бъде преместен този балван, гореописаният начин от Георги е бил използван.

Подкрепете ни!

Ако желаете да подпомогнете Движението, свържете се с нас чрез формата за контакт. Ще Ви предоставим информация за възможните начини да го направите.