24 май - международен ден на Българската писменост и култура

преди 5 години 3 месеца #56965
Вчера ми се падна да гледам новините по българските теленужници, докато алпът Барис се чумереше от Горе. И какво да забележа? Прецедентът започна да приема формата на тиква.

Яхнал нашия льотчик държавната метла, забрал по пътя някакъв макидански бег и се забили в Рома при дедо Попа да носят цвеке на "солунския брат" на гроба.
И льотчикът разправя пред нашите нужници: "ние...двете държави... международното положение ...на най-високо ниво...!"
Айде сега льотчикът да обясни:
кое му е на него най-високото ниво?
какво общо имат Макадам и Ватикана с кириали?
какво общо имат Кирил и Методий с днешна Реп. Сев. Мак.?
какво президентът на РъБъ има да прави на гроба на Кирил, на 27-ми май, с държавния самолет?
Спекула!
Това е един спекулант, който използва държавни ресурси, за да си прави личен пи-ар, като завлича отношенията между България, Македония и Ватикана в празника на българската писменост.
Българската, т.нар. славянска писменост, исторически и фактически нямат нищо общо с македонците като култура и народ. Напротив! Ако зависеше от Макидам всички щехме да пишеме по кряшки. Ама нали дядя Путя така бил казал и Румбата изригна: "моя самолет и папата са най-високото ниво". А ние разбрахме само: "Румен може да е тъп, ама пи-ара му е простотия"

И какво стана? Веднага след него дават макиданеца орати: "нищо няма, пи'ме по и'но кайве, а междунаро'ното положение си го решава кабинетот" т.е. бегът на Макидан призна - ма'нете го тоя Руми - той е спекулант.

Еей руми, руми, кой ти е измислил тоя пи-ар може да си седне пишеме му Слаб 2. Такива тоалетни изпълнения минават само пред изпростели тиквостнаци, привикнали на евтина спекула. Може само да се радваш, че тиквата не даваше да стоиш пред прожекторите, защото твойта простота щеше да го е прескочила. Сега вече имаш шанс да станеш за смях как си требва, а не само да ти окаушат апапите.

От цялата новина можем да си кажем горките Кирил и Методий - Радев ги направи "македонски братя".

Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.

преди 5 години 3 месеца #56968

18j писа: Вчера ми се падна да гледам новините по българските теленужници, докато алпът Барис се чумереше от Горе. И какво да забележа? Прецедентът започна да приема формата на тиква.

Яхнал нашия льотчик държавната метла, забрал по пътя някакъв макидански бег и се забили в Рома при дедо Попа да носят цвеке на "солунския брат" на гроба.
И льотчикът разправя пред нашите нужници: "ние...двете държави... международното положение ...на най-високо ниво...!"
Айде сега льотчикът да обясни:
кое му е на него най-високото ниво?
какво общо имат Макадам и Ватикана с кириали?
какво общо имат Кирил и Методий с днешна Реп. Сев. Мак.?
какво президентът на РъБъ има да прави на гроба на Кирил, на 27-ми май, с държавния самолет?
Спекула!
Това е един спекулант, който използва държавни ресурси, за да си прави личен пи-ар, като завлича отношенията между България, Македония и Ватикана в празника на българската писменост.
Българската, т.нар. славянска писменост, исторически и фактически нямат нищо общо с македонците като култура и народ. Напротив! Ако зависеше от Макидам всички щехме да пишеме по кряшки. Ама нали дядя Путя така бил казал и Румбата изригна: "моя самолет и папата са най-високото ниво". А ние разбрахме само: "Румен може да е тъп, ама пи-ара му е простотия"

И какво стана? Веднага след него дават макиданеца орати: "нищо няма, пи'ме по и'но кайве, а междунаро'ното положение си го решава кабинетот" т.е. бегът на Макидан призна - ма'нете го тоя Руми - той е спекулант.

Еей руми, руми, кой ти е измислил тоя пи-ар може да си седне пишеме му Слаб 2. Такива тоалетни изпълнения минават само пред изпростели тиквостнаци, привикнали на евтина спекула. Може само да се радваш, че тиквата не даваше да стоиш пред прожекторите, защото твойта простота щеше да го е прескочила. Сега вече имаш шанс да станеш за смях как си требва, а не само да ти окаушат апапите.

От цялата новина можем да си кажем горките Кирил и Методий - Радев ги направи "македонски братя".

Военното съсловие е структурирано така, че да изпълнява заповеди. От него, не може да се очаква творчество извън заповедта, т.е. неговото творчество е в това, как най-съвършено да изпълни дадената му заповед. Дори и висшите офицери са така. Затова, не знам защо електоратът заложи на генерали в Изпълнителната власт и Президентството. Може би, тяхното присъствие му вдъхва сигурност и стабилност, но това е само на първи план. На втори план, по-важният - офицерът цял живот изпълнява заповеди. Затова и от мен не стана действащ офицер. Аз съм бунтар, не ставам за прокси, не ставам да изпълнявам заповеди на някого. Затова, когато ми сложат един такъв и започва война. Мога да сътруднича, да помогна, но, ако някой се опита да ме направи болтче от машината, той ще умре. В този ред на мисли, не може да се очаква повече от това, което Радев направи :-D илюзорно е. Генералът не е политик, той не е обучаван за това, не е школуван. Може да играе ролята на такъв (това е важно уточнение) но с точно зададени параметри. Извън тези параметри, той е безпомощен. Това се вижда ясно, затова колобърската йерархия е над военната, била винаги.

преди 3 години 3 месеца #58195
Една много интересна статия, в която италианското правителство на премиера Джорджия Мелони подкрепя въвеждането на законодателство, което може да наказва компаниите с глоби за използване на чужди езици в техните официални комуникации и документи.

edition.cnn.com/2023/04/01/europe/italia...ords-intl/index.html

Предложеното законодателство, представено от Фабио Рампели, член на долната камара на депутатите и подкрепено от премиера, засяга всички чужди езици, но е особено насочено срещу "Англоманията" или използването на английски думи, което според проекта "унижава и унищожава" италианския език, особено след като Обединеното кралство вече не е част от ЕС.

Законопроектът, който още не е обект на парламентарно разискване, изисква всеки, който заема длъжност в публичната администрация, да притежава "писмено и устно познание и владение на италианския език". Също така се забранява използването на английски в официалната документация, включително "акроними и наименования" на служебните длъжности в компании, работещи в страната.

"Това не е само въпрос на мода, защото модите минават, но Англоманията има отражение върху цялото общество", посочва законопроектът.

Положението в България относно пренебрегването на българския език за сметка на английския е особено трагично.
Ето, че може да се върви срещу Времето!

преди 3 години 3 месеца #58221
А. Р.:
Църко и Страхота били с гръцките имена Киро и Мето

Й. С./А. Р.: И? Отде идат Цвърко и Страшльо?:))) От столицата на Византия;))) Тва е. нали? Класическа геополитическа поръчка. И тя е за по-лесно възприемане на ромейското християнство. Дебилните дебили в нета днес, фенове на Божо Лебарката, (на мен, той въобще не ми липсва) не могат да разберат, чи България е непобедима с Тангра. Щели сички да воюват срещу нея;))) Ха-ха-ха... Вижте ся, най-мощният й противник Източната римска империя не може да я сломи, сички щели да воюват. Нека воюват! Кво им беше казал, един наш кан? Вие, с вашия Христос, що не ни победихте кат е толкова могъщ? А ние, с нашите незначителни богове, ви напрайхми сандър;))) Тенгриянството има една скрита военна сила, която не борави с оръжие, а с енергии - българското колобърство. Точно срещу него е удара с Борис Михаил и азбуката на Цвърко и Страшльо;))) Защо? Защото част от магиката на колобърството се прави с ето този, сега мъртъв език, дето е по квадрите! ;))) Тва не мога да разберат тука, женурята, дето припадат по тей и мъжленцата;))) Били сме допринесли на Киевска Рус - занесли сме им отрова!;)))

А. Р./Й. С.: това и аз им казвам

Й. С./А. Р.: Кат не могат гу разберат си бът майките!

D. Ж./Й. С.: г-н Стайков, има ли археология с Тангра в България, щото далеч не се хваля с много знание на история, но само за надписа уж превод на Бешевлиев съм чувал....

Й. С./Д.Ж.: Който е на гръцки и е за масова употреба. А, кой познава, символизма на Тангра, за да каже, че нема нито артефакт, който да го свидетелства? Кой? Нема такъв учен! А, най-малкото е право на учените да се бъркат във вярата. За това трябва багаж, който нямат.

Д.Ж./Й. С.: за това питам, щото археолозите все тракийски светилища откриват пък официално за Тангра само едно...което ако е истина е странно! Инак от Козма Индикоплевст знаем, че българите са изброени като стари християни, а Юстиниан уж за тях създал Юстиниана Прима. Така пише при все, че съм резервиран към изворите щот са превод на превода на редакцията и т.н...аз багаж нямам, но като срещна някой като Вас знаещ повече питам...

Й. С./Д.Ж.: Те ги наричат тракийски;))) На светилищата не пише кви са;))) особено на по-голямата част от скалните. Инак на част от градените с камънак, които влизат вече в елинистичният период, намират разни плочки, дето има некви елински божества, и те казват: тези светилища са посветени на еди кой си. Разбира се, характерен белег за елинският период е, че обикновено се посвещава на едно божество или богиня, едно светилище, но към него се добутват и присламчват и редица други божества. Стари християни? Зависи за кои българи става въпрос и къде. За българите в пределите на Източната римска империя със сигурност им е ебана майката и проформа са християнизирани още от императора Константин с военна сила през 4 век. Това е практика на Византия и след това, през останалите векове колчем засели некви, да ги прай федерати, първом християнизация. Затова, Аспарух - Безбрадия Атила влиза тука със сила, защото, ако остане просто федерат, ебана му е майката на него и народа му. Що да му ебът майката, след като той може да им ебе майките и то на сичките?;))) А той не идва с цел да става федерат;)))

Д.Ж./Й. С.: за скалните светилища съм абсолютно съгласен, щото поне аз текст от древен автор, че траките са правели скални уж гробници, скални мегалитни конструкций, долмени, менхири, кромлехи не съм срещал, може и да има, ма не съм намерил....за другото за федератите четем, ма признавам има още да чета....но и за Тангра, много не вярвам, щот поне не знам археология с Тангра връзка, но и там има много да чета...къде може да Ви открие човек, често към Ситово ходя, там ми е душата останала

Й. С./Д.Ж.: Един ден, сам ще ме откриеш;)))

преди 3 години 3 месеца #58239
И ако продължа темата, създаването на друга азбука като глаголицата и кирилицата при наличието на българицата с "черти и резки", т,.е. йероглифи, има две основи задачи: промяна в съзнанието и промяна на българите като народ, въобще, защото това ще улесни възприемането на християнството във вида, в който Източната римска империя го иска и ще направи съзнанието на българите пластично за възприемане на елинската култура (гърчеене, гръкоманство) и второ - удар върху Тенгриянството, което си има своя писменост (ах, колко сме изненадани). Един път, ще бъде унищожено колобърството, което ползва тези "думи на силата", особено във военните походи срещу Рим;))) и втори път, дава възможността, тези тайни да бъдат написани на книга, ясно и смислово разбираемо за ромеите. А, когато една тайна, бъде написана в книга и обяснена, тя, вече не е тайна;))) Затова се е стимулирало развитието на книжовността в България по времето на Симеон - книги, книги, книги и си големата работа, образован елин си, щом мойш да пишеш книги;))) Но, образованият, не е посветен! Посвещението на ума е образование, посвещението в духа е просветление;))) Колосална е пропастта между тенгриянска България и православен Рим;)))
Затова, когато българските канове тука, в Дунавска България искат да напишат нещо тривиално, пишат го на гръцки;))) Гръцкия език е идеален за писане на глупости и всекидневие, а-хахахахахаххахаха...

преди 2 години 3 месеца #59025
Почему БОЛГАРЫ и СЕРБЫ всегда воевали друг с другом???

Първом, трябва да кажем, че разбирането на русите за българите е коренно различно от разбирането, което имат самите българи за себе си. Българите не са южни славяни, а просто българи;))) Българите са си българи. За нас, не стои въпроса, какви сме. Ние сме! Българският език си е български език, не славянски, южнославянски и т.н. И оттук, вече, щом българите са толкова еднакви със сърбите, нека руснаците си направят изводите, какви са сърбите?;))) За "македонците" въобще и не говорим. Македония е владение на брата на Аспарух, Кубер! Какви са македонците? Сърби ли са? Всичко е толкова просто. Когато България е - на Волга, под Дунав и в Македония, Русия и Сърбия не съществуват като държави!
Во-первых, надо сказать, что понимание россиянами болгаров в корне отличается от понимания, которое имеют сами болгары о себе. Болгары не южные славяне, а просто болгары ;))) Болгары есть болгары. Для нас вопрос не в том, кто мы. Мы! Болгарский язык – это болгарский язык, а не славянский, южнославянский и т. д. А отсюда, теперь, когда болгары так похожи на сербов, пусть русские сами сделают выводы, какие же они сербы ;))) О "македонцах" речь вообще не идет. Македония — владения брата Аспаруха, Кубера! Каковы македонцы? Они сербы? Это все так просто. Когда Болгария есть - на Волге, под Дунаем и в Македонии, России и Сербии не существует как страны! Ето, все Болгария!;)))

Минцифая черкезин Росен Петров:
„Първият е открит още през 1910 година от чешкия археолог Карел Шкорпил. Вторият е намерен 61 години по-късно от известния ни учен – проф. Казимир Попконстантинов. Първият надпис е: „В името на Отца и Сина и Св. Духа. Тук почива праведният отец Антони. † . А който направи в църквата житница, да отговаря пред Бога. Написа недостойният Михаил. Амин.” Вторият надпис е кратък, но е много ценен, защото посочва годината на своето създаване: „В 6430/ 921 година през месец октомври в ?-десети ден почина Божият раб Антон.”
Наличието на тези обикновени „изречения”, издълбани в скалната твърд преди 1103 години, доказва безусловно, че още по времето на цар Симеон Велики старобългарската писменост вече е била широко разпространена и използвана в българските земи и че тя е създадена от българи за българите.”
==================================================
;))) Изказването, че е широко разпространена и използвана е много пресилено;))) Защо? Първом, защото имаме само 2 надписа, скални и то от монаси, не от селяни орачи и копачи. За монасите е ясно, че те ще са грамотни. Ако беше, широко разпространена и използвана, щяхме да имаме много повече от два скални надписа. В този ред на мисли, за широко разпространена и използвана писменост, можем да посочим тази от Плиска. Там, на всеки камък има писмен знак;))) или група от такива. С една дума, българина си пише и то много, още отпреди да е християнин;))) Днес, писането се свързва изцяло с елинската концепция за грамотността, но българина винаги е обичал да пише;))) Дори, навремето Божидар Димитров призна това в един телевизионен дебат, тогава рече като реплика: "Оооооо, писали са българите (преди Константин и Методи) и то много". В случая, той визираше надписите на гръцки на българските канове, които са си българска пропаганда и са насочени срещу гърците и тяхната "образованост";))), но не са само те. Една могъща държава има нужда от силна държавна администрация, а администрацията не може без писмо, а българина винаги е превръщал небесната воля в държавно средище.

Подкрепете ни!

Ако желаете да подпомогнете Движението, свържете се с нас чрез формата за контакт. Ще Ви предоставим информация за възможните начини да го направите.