НЕСТИНАРСТВОТО В РОДОПИТЕ

преди 13 години 2 месеца #46847
На този събор ни бе демонстрирано нагледно шизофренията, от която страда българомохамеданското население в Родопите. На този древен и чисто български ритуал бяха довлечени цигани от Кричим с тупани и зурли. Както разбрахме, за първи път от няколко години. И докато самото свещенодействие се извършваше под звуците на прекрасната странджанска музика с българския оркестър, след това се започнаха едни маaнета и кючеци, които тотално промениха енергетиката на целия ритуал. Същите зурли, с които башибозука е напредвал срещу българите от преображенското въстание в Странджа сега се смесваха в гротескно раздвоение на личността в нестинарския ритуал. Небето също полудя, защото точно в тоя момент изля мощен порой, който престана едва като си заминаха циганите и всичко свърши. От изтегленото видео може да видите един момък в народна носия, който играе от сърце свещеното българско ХОРо, а после като завиха зурлите го удари на кючек, заедно с другите помаци и самият Ивайло..

Доколкото ни стана ясно, към Ивайло Аянски е имало оплаквания, че с този нестинарски ритуал той "българизирал" района. Миналата година дори му бяха хвърляни бръснарски ножчета в жаравата. Нали се сещате, че както поповете гледат на нестинарството като "нечист, езически" ритуал, така е и при ходжите. Само където те са наясно, че е древнобългарски и ги прави още по-раздразнителни, особено на тяхна "територия" . Допускаме, че това е причината да Иво да извикна цигански тупанари, за да успокои местните мюмюни. Но това раздвоение ме накара сериозно да се замисля колко работа предстои след възстановяването на българския Саракт.

Моля Вход или Регистрация, за да участвате в разговора.

преди 13 години 2 месеца #46848
Аз не съм на мнение, че враждебната среда е причина за наличието на мангалски тупан оркестър, в края на ритуала. Просто това си е вследствие шизофренията в помака като продукт и на едните и на другите. Двеста-триста години той е трябвало да се нагажда ту към турците, ту към своите сънародници ристиени, когато те са вземали връх в една или друга област. Това се е втъкало в съзнанието и определя днес и поведението.
Мен лично не ме впечатли толкова мангалския турски тупан кючек, а поведението на много от нашите хора, които играха хоро на тази музика, вместо да се разпуснат, насядат и оставят мангалите да си лупат тъпана сами и да си надуват зурлите. Както направихме ние, които с поведението си не толерирахме наличието на мангалския оркестър тип "Столипиново стрийт".
Лично съм на мнение, че към нестинарският ритуал не могат да се приобщават циганите и турците. Циганите е изключено да се приобщават към каквото и да е, българско. "Турците" могат да бъдат включени на един по-късен етап, когато нихилират отрицанието си към нестинарството.
Особено, когато ритуала е в началните си стадии на утвърждаване.
Затова нека всеки, който следващата година присъства на ритуала, има ли цигански оркестър, нека бойкотира свирнята му и не поощрява свиренето им, с кълчене и какъвто и да е вид игра под свирнята му.
Относно попа и ходжата, който по думите на помаците там си пиели заедно кафето - и попа и ходжата по никакъв начин няма да толерират избуяването на какъвто е вид "езичество" в техните подопечни територии. Както попа, така и ходжата имат отирцателно отношение, но няма да го покажат явно, поне на този етап, ще го направят с подмолни действия и такъв вид саботажи.

преди 13 години 2 месеца #46849
По темата имам добра новина. Преди два дни разбрах, че в края на 50-сетте и началото на 60-сетте на жарава се е играло редовно на Бяла Черква между селата Ситово и Лилково. Утре ще разпитам по-подробно за характера на това игране в жаравата, местни ли са били бабите, които са го правили, защото са го правили възрастни жени. Но дори да е било комерсиално, (то при комунизма такова игране е било вероятно и напълно забранено), това още един път показва колко съм бил прав да отворя тази тема "Нестинарството в Родопите" визирайки района между Ситово и Лилково.

преди 13 години 2 месеца #46858
Според очевидци, както всяка година Иво Аянски гадаел за България. Не че не го казваме и ние, но той говори за два бунта срещу Олигархията само до края на годината. С избора на новото олигархично чудовище Пеевски за шеф на ДС - това време не е много далече.

А това от него е уникално за великата Майка Умай;

Тази древност, в недрата на тази Земя-Планина съществуват големи храмове на прототраките, в които Богинята се е грижила не за доброто или за злото, а нещата да бъдат в Равновесие и да се случват. Така всеки път с всяко раждане, с всяка смърт нишката се е усуквала

В момента равновесието в сещената земя на Бога е нарушено тотално. И е време да го въстановим с помощта на великата Майка

преди 13 години 2 месеца #46922
Дамата, с която говорих е набор 1952. На разказа за нестинарският ритуал в Стоманово, тя въобще не се изненада, че в Родопите имало такова нещо :-D :-D :-D Не само това, от нея получихме доста ценна информация за нестинарския ритуал при Бяла Черква в Чернатишкият дял на Родопите между селата Косово. Ситово и Лилково. Тя е участвала в него, като дете, 6-7-мо отделение и по нейните думи, годината е била някъде 1964 г. В края на юли всяка година (най-вероятно става въпрос за дните около и след 20 юли - свети Илия) жарава се е правила на поляна до хижата на Окръжния народен съвет, някъде над манастира при Бяла Черква. Това, което тя уточни е, че участниците са били възрастни мъже, родопчани от близките села, но не си спомня вече от кои села са били, била е малка. Нестинарите разтлали жаравата и започнали да танцуват в нея, по нейните думи. Преди това попитали от присъстващите дали има желаещи да участват в ритуала. Осмелила се тя и още две момчета на нейната възраст за ужас на всички възрастни наоколо. Описа ни "техника" на ходене в огъня, в която я посветили нестинарите, която засега няма да споделим тук. Освен изтъпа, ходенето в огъня си има и особен вид "техника". Явно тя е за начинаещи и нестинарите са търсили подходящи хора за посвещаване в ритуала. Те поканили в огъня нея и двете деца и те преминали много пъти успешно през жаравата с огнено-пламтящи още въглени за ужас на всички присъстващи.
Най-интересното беше, когато я попитахме: как така нестинарски ритуал пред хижата на Окръжния народен съвет и то в ония времена? На което тя отговори съвсем просто, че патриарх Кирил, идвал по това време, всяка година на почивка там и нестинарите ходели при него, демек, той им е бил закрилата. Викам: на него не му ли правиха проблеми от по-високо ниво? А тя каза, че на него не му било пукало, особено при заслугата му там със спасяването на евреите :-D :-D :-D Та толкова засега на този етап. Много съм благодарен на Небето, че ни отвори тази затворена и заключена с 7 катинара страница за нестинарството в Родопите!

преди 13 години 2 месеца #46948
Миналата и тази година преваляваше ситенъ дъждъ. Кога засвиреха гайдите и завъртахме се на хорото около разпалващиятъ се огънь, дъждътъ спираше. Зурлите засвириха ли, изливаше се пороенъ дъждь.
Казватъ че, за да влезешъ въ огъня било призвание, а не желание. И замислих се тези дни, може ли да стане ако повярваш и не се усумнишъ.

"Преди това попитали от присъстващите дали има желаещи да участват в ритуала. Осмелила се тя и още две момчета на нейната възраст за ужас на всички възрастни наоколо. "

Това показва че не е нужно някакво специално призвание. Искашъ вярваш и влизашъ въ огъня. Искаше ми се да вляза но зурлите... ах тея зурли. Само хванах с ръка въглените държах ги но на три места се на дланта се поизгорихъ малко)))))))))

преди 13 години 2 месеца #47066
Днес съвсем случайно, докато си пиех кафето, хванах по Нова телевизия Ивайло Аянски при змията люба кулзеич. Ясно е, че тя нормални въпроси на такъв свят човек не може да зададе, поради крайната й духовна недостатъчност и ред други причини. Тази е ясна и няма нужда да се говори за нея.
След това ми направи впечатление, че Аянски спомена двама режисьори, които много харесвал, поименно: Ирен Леви(?!) и Васил Къркеланов, които са направили филм за нестинарите в България. Няма да крия, че ме хваща много яд като разбера, че жидовете се бутат сред свещените ни ритуали. И ме е яд, че дори свестните хора в България се занимават с чифути - това аз лично не мога да разбера! Яд ме е.

Както и да е, разбрах, че филмът се казва "Посветените на огъня" и ми се прииска да го гледам, въпреки че един от създателите му е чифут. Ако някой го има или знае къде да го гледам онлайнт, моля да каже.

Ето предаването по Нова тв (цъкнете на последните 12 минути):
play.novatv.bg/program/nasvetloslyubakulezich

Искам и да ви покажа едно друго кратко клипче на един наш нестинар, без да го коментирам, защото думите ми няма да са позитивни:

Искам само да го питам: ЗАЩО, БЕ!?
Защо сте такива тъпири и защо толкова ви харесва да отричате собствения си Бог?!

преди 13 години 2 месеца #47068
Ти си наясно, там дето има филмова индустрия, 98% тя е еврейско притежание, защото средствата за масова дезинформация, с които се манипулира съзнанието са необходими на евреите за техният глобален контрол и управление. Сега е така, ако не те дават по телевизията си никой. И ако по телевизията не го кажат, значи не е истина и не съществува. Смешно е, ако не беше жалко. Както в началните епизоди на сагата с Междузвездните войни: "Тая планета, щом я няма в Архива, значи не съществува ( в епизод от филма) ". Така са нещата. не се учудвай, евреите са навсякъде, а тъпирите ги следват. И святите хора не са безгрешни, макар, че ги водят такива по презумция. Просто в този момент, духовната, умствената и физическата им даденост и настройка ги прави възможни проводници на определен тип сили и енергии, но това не значи, че са безгрешни и че не могат да спекулират.

Не мога да гледам тука клипчета в планината и не знам какво казва оня нестинар, но според мен истински нестинар поне до момента в България, въпреки всичките му кусури е Аянски :-D :-D :-D Така, че онзи кво е говорил е без значение.

преди 13 години 2 месеца #47069
Ще ти го напиша, да видиш. В общи линии човекът и много истини казва, обаче са му объркани представите. По-точно са му непълни представите. Личи си, че човекът е чел яко Петър Добрев и го е приел за 100% истинен.

Ето какво казва:

"Св. Костадин, доколкото аз съм правил изследвания, е господ на старите българи. Това е различна религия от християнството. "Костадин" е наречен, за да се прикрива от гоненията на църквата. Сега искам да докажа с мои изследвания, че наистина не става въпрос за Тангра, а за св. Костадин, че това е религията на древните българи.
Първо, искам да благодаря на всички библиотеки в Израел, които са дали да използваме техните стари книги. Там се казва, че древните българи произлизат от тохарите - това са най-източните индо-европейци до Тихия океан, до Китай.
Второто, което е - пророкът, от който излизат българите, се казва Зиези, но той е известен по още два начина: като Сиавуш и другото е като "Соасас/Суасас" и по този начин Зиези. За него пише на много места, има много приказки, много легенди и за него много се говори в иранската книга Шах-наме - Книга на царете. И там се разказва неговата история през техния поглед и там се казва, че, когато той (Зиези) напакостил на баща си, и те му казали "за да покажеш, че си достоен, влез в огъня". И той (Зиези) яхнал неговия прелестен кон и влязъл в огъня. И оттам идва наследството при древните българи. Това е едното доказателство.
Второто доказателство е, че неравноделната музика е завещана точно от Сиавуш (Зиези), тя е характерна строго и само за българите. Неравноделната музика е част от нестинарството. Третото доказателство е свастиката, на която се прави самия огън преди да се влезе в него. Свастиката е строго свързана с неравноделния такт. За това има изследвания Тачо Танев и, който иска, може да види "Българското везмо и изтока". И накрая искам да кажа, че при народите, които са свързани с българите, е останала думата "колобър", която означава "играещ свещеник". Ние не сме никакви тюрки-номади, ние сме си сармати. И наистина древните извори така казват: "страната на сарматите -България". Това означава ирано-тохари. Хиляди години преди Христа тохарите завладяват източното иранско пространство и така се образува Бактрия или Балхара, чрез която в момента се налага истината за древния произход на българите.
Колобрите си притежават невероятни качества - много от тях виждат в бъдещето, лекуват. Руснаците сега правели изследвания как, когато един нестинар прекара дете през огъня - болно от СПИН, умствено заболяване, от рак - оздравява моментално. Които имат по-тежки заболявания, с времето оздравяват, но много деца си оздравяват просто от рак просто ей така, като минат през огъня. Всъщност всеки един нестинар много трудно го хваща магия или болест. Той трябва много да е грешен, че да го хване, но тези, които практикуват нестинарството и са добри по сърце, много трудно се разболяват."

Само бих му казал, че не е само св. Костадин, приятелю! На много още светци са им похристиянчили имената, че да се пласират по-добре сред християните. Това си е изпробвана система: взимаш нечии древни вярвания, нахлузваш им отгоре религиозните одежди на съответната авраамическа религияи ги пускаш в обръщение с ново име. Същевременно, който още изповядва нещата по стария начин, се заклеймява/анатемосва/изгаря/убива и прочее.

преди 13 години 2 месеца #47070
Серсемин е тоя, не просто са му объркани представите, но едва ли е и нестинар :-D :-D :-D по-скоро е изследовател "ала Пасков", който също беше "пешо-добревист" :hammer: :hammer: :hammer:

Да им припомним на серсемите някои неща

"Може би един от най-трудните въпроси при изследването на нестинарството е образът на техния бог. Нестинарите са православни християни и са силно вярващи, но за тях Иисус Христос не е живо присъствие. Персонификацията на реалната божествена сила, която управлява целия техен живот, е наместникът на Бога - Св. Константин, наричан най-вече Светока и Великия баща. Във вярата на нестинарите Бог и Св. Константин много често се препокриват. Върховната роля на Св. Константин е обяснена чрез неговият избор за наместник на бога на земята. Легендата е разказана от главната* нестинарка на с. Ургари/ Българи през 1924 г.:1

„Когато някога светът се размножил много и за да може по-добре да управлява този свят, Бог намислил да намери между хората някои свои помощници. Но за да открие кой ще бъде достоен за тази работа, сам наклал всред селото При-пор голям огън и казал, който момък може да го прескочи, той ще бъде негов заместник. Тогава един момък не само че прескочил огъня, но почнал да играе в него. Тогава Бог казал: „Този момък да се казва Константин". Но момъкът казал на Бога, че без една сестра не ще може да управлява правилно. Една мома играла и я нарекли Елена. От тогава в огъня почнали да играят и жени, а днес останали да играят само жени."

В друг вариант на легендата, Елена е жена на Св. Константин.2 „Гръцкият цар и жена му"3 намерили смъртта си в м. „Голямата аязма", открили ги жителите на с. Кости. Според друга версия, Св. Константин, преди да бъде обявен за светец, е царувал в Юрта (Голямата аязма).4"
==================================================

Ей тъй са усещали "св. Константин", баш нестинарите.

Подкрепете ни!

Ако желаете да подпомогнете Движението, свържете се с нас чрез формата за контакт. Ще Ви предоставим информация за възможните начини да го направите.